Ödesvecka för Trump efter bilturen bland anhängarna

Publicerad 2020-10-05

Donald Trump avslutade en dramatisk helg med att köras förbi jublande anhängare utanför sjukhuset.

Nu väntar en ödesvecka för presidenten – som hoppas bli utskriven redan i dag.

– Om han är kvar efter tisdag, då har han det värsta framför sig, ska stabschefen Mark Meadows sagt till topprepublikaner enligt Vanity Fair.

För andra natten i rad, svensk tid, publicerade Donald Trump i natt en video inifrån Walter Reed-sjukhuset som var delvis pepp till sina anhängare, delvis ord om hur fint valkampanjen går och delvis besked om hur bra han mår.

I videon i natt såg presidenten betydligt mer ut som sig själv än i den tidigare videon och talade obehindrat. Minuterna senare gav han sina högljudda anhängare utanför sjukhuset en överraskning och kördes ut på gatan och vinkade från bilrutan.

President Donald Trump hälsar på fans utanför sjukhuset.

Kritik mot bilturen

Fansen jublade, vinkade med sina flaggor och skrek. Men alla var inte lika roade.

”Presidentens bil är inte bara skottsäker, utan också hermetiskt tillsluten för att stå emot en kemisk attack. Risken att covid-19 sprids är så hög som den kan bli utanför medicinska förfaranden. Oansvarigheten är häpnadsväckande. Mina tankar går till Secret Service som tvingades spela med”, skriver James P Phillips, läkare vid Walter Reed-sjukhuset och även chef för katastrofmedicin vid George Washington-sjukhuset, på Twitter.

Phillips skriver också att alla som färdades i bilen med presidenten nu måste sitta i karantän 14 dagar och riskera bli sjuka eller dö på grund av politisk teater.

”Det är galenskap”, avslutar han.

Och samma argument användes av många politiska experter i amerikansk media under natten i efteranalyser – trots att livvakterna i bilen hade skyddsdräkter, glasögon och munskydd.

– Det är det bland det mest oansvariga jag nånsin sett, sa exempelvis Kathleen Sebelius, amerikansk hälsominister under Obama, i CNN.

Hon menar att USA:s president om någon borde vara ett föredöme och visa allmänheten att man måste ta karantänen på allvar när man är sjuk.

Efter kritiken lämnade Vita huset ett skriftligt uttalande där man meddelade att bilturen hade godkänts på förhand av Trumps läkarteam. Och nya bilder på Trump inifrån Walter Reed skickades ut. Då sades han hålla ett telefonmöte i konferensrummet med bland andra Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo.

Men det blev en kontroversiell avslutning på en dramatisk helg fylld av motsägelser och förvirring från presidentens stab och team av läkare. Under söndagen gav hans läkarteam hoppingivande besked om Trumps hälsotillstånd. De sa att presidenten är feberfri, pigg, svarat väl på behandlingen och om allt går väl kan skrivas ut från sjukhuset redan i dag måndag.

Vita husets stabschef Mark Meadows tar sig för pannan under läkarnas genomgång av Trumps hälsoläge, under söndagen.

Läkarnas besked

Samtidigt lämnade presidentens läkare Sean Conley nya uppgifter om hur sjuk Trump egentligen var under fredagen. Han berättade att Trump hade hög feber, sjunkande syresättning i blodet och gavs syrgas innan helikopterturen till Walter Reed.

Ett betydligt mer dramatisk besked än det som gavs i fredags då sjukhusvistelsen tillskrevs en önskan att vilja vara på den säkra sidan trots att presidenten sades vara ”utmattad men vid gott mod”.

Läkaren berättade också att Trump behandlats med en stark steroid som enligt riktlinjerna endast ska ges till allra sjukaste patienterna, inklusive dem som vårdas på intensiven uppkopplade till respirator. Detta ökade på spekulationerna om att något är lurt med läkarnas lättsamma ton.

Enligt CNN är Trump ”den enda människa i världen” som fått kombinationen av mediciner som han vårdats med sedan han fick det positiva covidbeskedet i torsdags.

Ödesvecka väntar

Oavsett spekulationerna väntar en ödesvecka för Donald Trump både när det gäller hans hälsotillstånd och möjligheten att kunna återuppta valkampanjen.

Här är några riktmärken som väntar i veckan:

Måndag. Om allt går så pass väl som läkarna och Trump hoppas kan han möjligtvis skrivas ut redan under måndagen och fortsätta sin karantän i Vita huset. Då har också de ”48 kritiska timmar gällande presidentens vård” som stabschefen Mark Meadows talade om under lördagen förflutit. Det innebär dock inte att han kan börja träffa människor igen och ge sig ut på kampanjmöten.

Tisdag är det datum som Mark Meadows satt upp som centralt gällande Trumps hälsotillstånd i samtal med topprepublikaner, enligt den undersökande reportern och författaren Gabriel Shermans artikel i Vanity Fair.

”Ifall Trump kan skrivas ut från sjukhuset senast tisdag, då har han tagit sig igenom det värsta. Men om han är kvar efter tisdag, då har han det värsta framför sig”, ska stabschefen ha sagt enligt en källa.

Viktig debatt

Onsdag. Då går den viktiga vicepresidentdebatten mellan Mike Pence och Kamala Harris i Salt lake City, Utah. Trots det stora coronautbrottet i Trumps närmaste krets har inget kommunicerats om att debatten skulle ställas in. Däremot ska kandidaterna stå längre från varandra än vad som ursprungligen var tänkt.

Debatten lär handla mycket coronautbrottet i Vita huset och mycket press kommer ligga på Pence att svara upp mot de kritiska frågor som kan komma upp. Mike Pence har också kritiserats hårt för sitt beslut att inte avbryta kampanjen och sätta sig i karantän efter att ha varit i närkontakt med många som nu diagnosticerats som sjuka – inklusive Trump – trots att han testat negativt under hela helgen.

– Han ska ut på banan. Och han har ett fullspäckat schema, säger Jason Miller, rådgivare till kampanjen, till CNN.

Rochelle Walensky, specialist på infektionssjukdomar vid Harvard-universitetet, är mycket kritisk i en intervju med New York Times.

– Det finns ingen anledning i hela världen att Pence skulle vara någon annanstans än i sitt hem. Han har suttit i ett hav av människor med covid-19, säger hon.

Tvådelad sjukdom

Resten av veckan. Enligt de allra flesta bedömare var Trump en av en mängd republikaner som drabbades av en möjlig superspridare under ceremonin för Amy Coney Barrett i Vita huset i lördags för en dryg vecka sedan. Han fick de första symtomen cirka fem dagar senare, vilket är den vanliga inkubationstiden för covid-19. I så fall har det på torsdag gått tolv dagar sedan han blev smittad. Och har sjukdomen inte då gått in i andra, mer aggressiv fas börjar han statistiskt närma sig tidpunkten då han bör vara bortom fara.

Covid-19 är en tvådelad sjukdom, enligt Helen Boucher, avdelningschef för infektionssjukdomar vid ett sjukhus i Boston, som talat med Bloomberg angående Trumps tillstånd.

– En väldigt liten del blir kring dag åtta, veckan efter de fått smittan, sjukare. Deras hosta eller feber kommer bli värre och deras syresättning av blodet sjunker. Det är de människorna som hamnar på sjukhus. Och av denna grupp är en ännu mindre del som blir sjuka nog att hamna på intensiven, säger Helen Boucher till Bloomberg.

– Vi vet att bland människor som blir väldigt sjuka händer det kring dag åtta till tio.

Andra utmaningar

Om Trump lyckats besegra viruset och inte längre är smittsam, kan den andra debatten mot Joe Biden den 15 oktober fortfarande vara aktuell. Mycket står på spel. Enligt flera opinionsmätningar som presenterades under söndagen tappade Trump mot Biden ytterligare efter den första debatten i förra veckan.

I en mätning från Reuters/Ipsos visar demokraterna upp den största ledningen på över en månad. 51 procent skulle ha röstat på Joe Biden om det var val i dag och 41 procent skulle ha röstat på Trump.

Men Trump har andra utmaningar än sitt eget hälsotillstånd och det senaste opinionsläget. Hans kampanjchef Bill Stepien är smittad av viruset. Och båda av hans tidigare rådgivare som hjälpte honom förbereda sig för den första debatten – Kellyanne Conway och Chris Christie – har också covid-19. Den senaste är så pass drabbad att han lagts in på sjukhus.

Till detta kommer också de källuppgifter från Washington Post under söndagen som säger att stämningen i staben i Vita huset präglats av misstro sedan coronakrisen slog till. Där säger flera källor att medarbetarna inte längre vågar lita på varandra. Och dessutom ska både Donald Trump själv och flera medarbetare vara rejält uppretade på stabschefen Mark Meadows sedan han på eget bevåg sagt anonymt till pressuppbådet utanför Walter Reed att presidentens sjukdomsbild varit allvarligare än vad läkarteamet gett sken av.

PODD USA-valet och Facebook

Aftonbladet Daily pratar om det amerikanska valet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen