Presidentvalet i USA 2020

Trumps attack på Bidens son: ”Som en dammsugare”

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Det var kandidaternas sista chans att ta kommando över slutstriden.

Debatten hettade till när Joe Biden tog upp presidentens ”kompis” Rudy Giuliani.

Då fick Donald Trump sin chans att prata om Hunter Bidens affärer i Ukraina och Kina.

– Hans son och bröder är som dammsugare. De suger upp pengar, sa han.

Donald Trump återvände till sin taktik från valrörelsen 2016. Då gick han till frontalattack mot Hillary Clinton i den första debatten – men var mer återhållsam i slutrundan.

Slutdebatten i Nashville i natt började nästan som en svensk partiledardebatt. I den första frågan som gällde coronapandemin drog kandidaterna sina vanliga svar.

President Trump sa att miljoner människor hade dött enligt prognoserna om han inte hade tagit så resoluta åtgärder, inklusive att stoppa flyg från Kina. Joe Biden menade att Donald Trump i princip skött pandemin sämre än ledare i något annat land i världen.

Hettade till om Hunter

Men tonen var relativt vänlig. Och debattkommissionens beslut att tysta den ena mikrofonen när det var den andre kandidatens tur att prata innebar att det blev färre avbrott och möjligheter att prata i mun på varandra.

Först när debatten handlade om nationell säkerhet och andra länders intrång i valrörelsen började det hetta till ordentligt. Enligt många bedömare skulle Trumps taktik vara att försöka dra in Joe Bidens son Hunter och hans påstådda skumraskaffärer i Ukraina och Kina varje chans han fick.

Den senaste veckan har New York Posts publiceringar kring mejl och andra dokument som ska komma från en hårddisk tillhörande Hunter Biden blivit explosiv i konservativa kretsar. Andra tidningar som Washington Post och New York Times har publicerat uppgifter om att Trumps advokat Rudy Giuliani, som lämnade över uppgifterna till New York Post, kan ha utnyttjats i en rysk desinformationskampanj.

Slutdebatten mellan Donald Trump och Joe Biden började lugnt.
Joe Biden undrade över Donald Trumps bankkonto i Kina.

Attackerade Giuliani

Men det var Joe Biden som bjöd in till bråket som följde när Donald Trump fick chansen att gå till attack mot hans familj. Joe Biden menade att ryssarna helst vill att Trump sitter kvar eftersom han inte utmanar Putin. I samband med det tog han upp presidentens ”kompis” Rudy Giuliani som han kallade för Rysslands marionett.

– De matar honom med saker som inte är sanna, sa Joe Biden.

Donald Trump svarade med att ta upp Hunter Bidens ”hårddisk från helvetet” och Biden-familjens affärer, enligt anklagelserna från New York Post.

– Han är vicepresident i USA och hans son, hans bror och hans andre bror blir rika. De är som en dammsugare. De suger upp pengar, sa han.

Donald Trump sa också att Joe Biden behöver ”ge det amerikanska folket en förklaring” och att ”Ryssland har betalat dig mycket pengar och sannolikt fortfarande gör”.

Affärer i Kina

Joe Biden svarade med att säga att han aldrig tagit en krona från utlandet.

– Vi vet att den här presidenten har ett hemligt bankkonto i Kina, gör affärer i Kina och han pratar med mig om att ta emot pengar? sa Joe Biden.

– Kina bygger en ny väg till en golfbana du har utomlands, så vad är det som händer? Offentliggör dina deklarationer eller sluta prata om korruption.

De politiska experterna på presidentens favorithatobjekt CNN var överens om att Donald Trump gjorde sin bästa debattinsats hittills och var mer civiliserad än sist. Men att Joe Biden var stabil nog att inte förstöra sin ledning – och att debatten inte kommer förändra mycket av dynamiken i valrörelsen.

Brittiska BBC har sin analys klar: Ingen fick in något knockoutslag – men tystknappen vann stort.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Civiliserad debatt mellan Trump och Biden – mot alla odds

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Donald Trump

Joe Biden

Presidentvalet i USA

Nashville