Peter Lundgren

Lundgren inför rätta om misstänkta ofredandet

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

I dag inleds rättegången mot EU-parlamentarikern Peter Lundgren.

Han står åtalad för att sexuellt ha ofredat en partikamrat, en händelse han själv inte anser borde vara ett ärende för rättsväsendet.

– Jag tog henne på brösten, väldigt snabbt grepp och sen sa hon nej och hoppade upp och fortsatte och dansa, det är allt, säger han till polisen.

Festen, som i polisförhör har beskrivits som ”blöt”, hölls på ett hotellrum i Nacka Strand i samband med Sverigedemokraternas valkonferens 2018. Det misstänkta sexuella övergreppet avslöjades av Expressen. I en bandinspelning som tidningen kunde publicera hörs kvinnan säga:

– Han klämde ju för fan åt mig med benen ju. Jag fick sån panik, jag fick panik.

Kvinnan själv har inte gjort anmälan mot Lundgren och har inte heller velat delta i utredningen. På varje fråga från förhörsledaren svarar hon varianter på ”inga kommentarer”.

Peter Lundgren själv medger att han tagit kvinnan på brösten, men vill förminska händelsen.

”För mig har det stått klart från allra första stund att detta inte är en fråga för svenskt rättsväsende, en hållning jag vidhåller även nu, när vittnesmål inkommit men också efter förhör med målsägande. Inga oegentligheter har helt enkelt skett,” har han tidigare svarat i ett mejl till Aftonbladet.

I förhör med polisen vill Lundgren mena att det var kvinnan som först flirtade med honom på ett utmanande sätt.

– Hon lutade sig fram mot mig och flirtade lite och då tog jag henne på brösten, väldigt snabbt grepp och sen sa hon nej och hoppade upp och fortsatte och dansa.

Peter Lundgren anländer till rättegången.

Foto: Magnus Wennman

Förundersökningsledaren frågar i ett förhör vad Lundgren hade för avsikt när han stack in händerna under kvinnans kläder.

– Det fanns ingen avsikt på något vis ifrån min sida, svarar han.

– Jag håller henne runt midjan och hon skjuter fram brösten och blinkar åt mig och ja, det är som jag säger, det… i efterhand så hade väl såklart varit bättre och druckit Ramlösa.

När polisen återger Lundgrens version av händelsen för kvinnan tror hon inte på att han kan ha uttryckt sig så. I övrigt vill hon inte kommentera hans version.

Händelsen på hotellrummet resulterade i en uppmärksammad video som Sverigedemokraterna publicerade. I den sa Lundgren att han varit en dumbom och att han betett sig tölpaktigt. Samtidigt menar han att saken aldrig borde nåt offentligheten. Han skyller på den tidigare partivännen och kollegan i EU-parlamentet, Kristina Winberg.

– Det som ligger bakom hela den här affären är att Kristina Winberg har försökt och karaktärsmörda mig, mer eller mindre, för att vinna en bättre placering på EU-valslistan. Det är ett politiskt fulspel, säger han i polisförhör.

I samband med att det misstänkta ofredandet blev känt petades Winberg från Sverigedemokraternas EU-lista.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Peter Lundgren anländer till rättegången i Jönköping.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Publisert:

LÄS VIDARE

Rättegång mot SD-topp skjuts upp

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Lundgren

Kristina Winberg

Sverigedemokraterna

Jönköping