Partiledardebatt

Plastpåsar och Preem i hetluften när klimatet debatteras

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

När klimatet tas upp i Agendas partiledardebatt är det Per Bolunds (MP) och Jimmie Åkessons (SD) tur att munhuggas.

– Cyklar, plastpåsar, straffskatter på allt möjligt. Ni är mer fokuserade på våra nationella problem när det är ett globalt problem, säger Jimmie Åkesson.

– Det är dags att växa upp nu Jimmie Åkesson. Ta händerna från ögonen och se att vi är inne i en klimatkris, säger Per Bolund.

Det är ett spännande politiskt läge när riksdagspartiernas ledare möts i Agendas partiledardebatt.

När det är dags för klimatfrågan är det en nöjd Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, som möter Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, i en duell.

Kritiserar symbolpolitik

Jimmie Åkesson sätter tonen när han i sitt första anförande anklagar Stefan Löfven för att ha köpt Miljöpartiet genom miljarder i ”lekpengar”. Partiet driver inte bara onödiga symbolfrågor utan driver också en nationalistisk miljöpolitik, enligt Åkesson:

– Cyklar, plastpåsar, straffskatter på allt möjligt. Ni är mer fokuserade på våra nationella problem när det är ett globalt problem.

Per Bolund svarar med viss nöjdhet över Sveriges miljöpolitik. Jimmie Åkesson är världsfrånvänd, tycker Bolund.

– De första tre månaderna i år så sjönk våra utsläpp med åtta procent. Och det är för att vi driver en grön politik.

– Vi ser hur Sverige leder EU-ligan i entalet elbilar och hur industrin ställer om. Preem la ner sina planer på att bygga ut sitt oljeraffinaderi med hänvisning till de budgetsatsningar som vi har i den här budgeten. Det är vad vi behöver mer av i framtiden.

Jimmie Åkesson.

”Dags att växa upp nu”

Sveriges miljöpolitik ses som en förebild av resten av världen, tycker Bolund. Men Jimmie Åkersson är negativt inställd över vilken påverkan det har på en så global fråga som klimatet.

– Tycker du att våra nationalla miljömål är viktigare än klimatet globalt? Du hänvisar bara till våra nationella mål. Varför så fokuserade på vad vi gör i lilla Sverige? 

Han tar upp plastpåseskatten. 

– Att påstå att det förbättrar klimatet globalt är okunnigt. 

Bolund säger att Sverigedemokraterna inte tar barnens oro på allvar.

– Jimmie Åkesson, det är dags att växa upp nu. Det är dags att ta händerna från ögonen och se att vi är inne i en klimatkris.

Elen i fokus

När debatten öppnas upp för de andra partiledarna präglas samtalen om elomställningen.

– Poängen är inte att förändra vår livvstil. Vi ska se till att satsa på att all politik är inriktad på ren el, säger Ulf Kristersson, Moderaterna.

– När vi nu gör en omställning i industrin, så Sverige förmodligen blir det första i landet i landet att kunna tillverka stål utan att använda kol så är det en enorm möjlighet, säger statsminister Stefan Löfven, Socialdemokraterna.

– Jag vill göra det enklare för alla att bli klimathjältar. Det är därför vi drivit igenom ett grönt avdrag som ska göra det enklare att till exempel installera solceller, precis som rut och rot-avtal, säger Annie Lööf, Centerpartiet.

– Den stora förändringen ligger hos de stora utsläpparna. Det är både de stora industrierna och den globala överklassen, världens alla Carl Bildt som flyger hela tiden som omvandlingen kommer vara mest märkbar, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.

– Den stora lösningen handlar om att elektrifiera transporten och stora delar av industrin. Världens Carl Bildt kan få lov att flyga elflyg framöver, säger Ebba Busch, Kristdemokraterna.

– Jag håller faktiskt med Jimmie Åkesson i att vi inte bara kan tänka lokalt i Sverige. Kompetensen Sverige har i att utveckla kärnkraft får vi inte tappa. Behövs den inte i Sverige så behövs den någon annanstans i världen, säger Nyamko Sabuni, Liberalerna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu drabbar partiledarna samman

ÄMNEN I ARTIKELN

Partiledardebatt

Miljöpolitik

Jimmie Åkesson

Miljöpartiet

Plastpåsar