”Galen” värmebölja i Sydamerika

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

En extrem värmebölja har belägrat stora delar av Sydamerika.

I Paraguay rasar tusentals bränder.

– Vi tvingas bokstavligen smaka på miljökrisen, vi andas rök, säger klimatforskaren Guillermo Achucarro till The Guardian.

Den brittiske meteorologen Scott Duncan talar om en ”galen” värmebölja, med temperaturer på mellan 40 och 45 grader, som belägrat den sydamerikanska kontinentens hjärta.

”Det här är rejäla rekord och de kan komma att slås under kommande dagar”, twittrar han och lägger till att delar av de drabbade länderna nu upplever strömavbrott, vattenbrist och bränder.

”Det här är ett nödläge.”

I Paraguay har hettan och torkan lett till omfattande eldsvådor.
Foto: Jorge Saenz / TT
I Paraguay har hettan och torkan lett till omfattande eldsvådor.
Foto: Jorge Saenz / TT
Vi tvingas bokstavligen smaka på miljökrisen, vi andas rök.

45 grader varmt

I Paraguay har hettan och torkan lett till omfattande eldsvådor. Bara på torsdagen bröt 5231 bränder ut, vilket var mer än en fördubbling jämfört med dygnet före, rapporterar The Guardian.

Den 26 september slogs ett värmerekord för landet, 45,5 grader. Tät, gul brandrök har spritt sig från de hårt drabbade västra delarna till huvudstaden Asunción.

Merparten av bränderna uppges ha uppstått till följd av att människor bränner skräp, enligt landets vicepresident.

Foto: Jorge Saenz / TT
Bara på torsdagen bröt 5231 bränder ut.

”Andas rök”

Men Guillermo Achucarro, klimatforskare vid Base-IS centret i Asunción, ser en viktigare förklaring i den aggressiva avskogningen till förmån för jordbruk.

– Naturvården är hemsk, ineffektiv och ickeexisterande på alla områden: vatten, skogsområden och avfallshantering. Vi tvingas bokstavligen smaka på miljökrisen, vi andas rök, säger han till The Guardian.

Även grannländerna plågas av bränder. Brasilianska Amazonas, som eldhärjades svårt i fjol, upplever i år den värsta situationen på ett årtionde. Också Pantanal-området i södra Brasilien är svårt drabbat.

Även delar av Argentina eldhärjas. Ett rekordstort antal bränder har förstört delar av Paranáflodens våtmarker.

Foto: Jorge Saenz / TT
Den 26 september slogs ett värmerekord för landet, 45,5 grader.
Publicerad:

LÄS VIDARE