Dansk politik skakat av nytt Metoo-upprop

Uppdaterad 2020-10-20 | Publicerad 2020-09-28

Programledaren Sofia Lindes tv-tal i slutet av augusti blev startskottet för metoo-rörelsen i Danmark.

Sexuella trakasserier och övergrepp har sopats under mattan.

Men nu sköljer Metoo över Danmark – uppropen skakar toppolitiken, tv-kanaler och tidningar.

– Det har bubblat under ytan ganska länge, säger medieforskaren Tina Askanius.

Sofia Linde, 31, är en av Danmarks mest kända och omtyckta tv-profiler. För en månad sedan höll hon i en tv-sänd humorgala. Hon berättade då vad hon som 18-åring råkade ut för på Danmarks Radios julfest.

– Då kommer den här stora tv-stjärnan fram till mig, tar tag i min arm och säger ”om du inte följer med ut och suger av mig så ödelägger jag dig och din karriär”, sa Linde.

Sedan tittade hon in i kameran.

– Jag är rätt säker på att du tittar på mig precis nu. Du vet själv vem du är, sa hon.

– Och du vet att jag sa nej. Men det gick ju ganska bra i alla fall.

I dag är Sofia Linde programledare i "X-factor" där hon nyligen försökte förhandla upp sin lön.

– ”Om du ska ha den lönen måste du ju förstå att du blir den bäst betalda kvinnan”, sa cheferna.

Bad om hälften i lön

Sofie Linde förtydligade:

– Jag bad om hälften av det Blachman får.

Tv-profilen Thomas Blachman, 57, är hennes programledarkollega i "X-factor". Samme Blachman vållade 2013 rabalder med tv-programmet "Blachman" i danska TV2. Programmet gick ut på att två män i en soffa skulle betrakta en naken kvinna som inte skulle säga ett ord. Och männen skulle diskutera det kvinnliga mysteriet.

I dag har Sofie Lindes tal setts över 2,6 miljoner gånger på kanalens Facebook-sida – långt mer än de flesta av kanalens övriga tv-klipp.

Hennes berättelse blev startskottet för den Metoo-rörelse som nu sveper över Danmark – tre år efter att den drog igång i USA och spred sig över världen.

– Det händer nu – tre år senare. Det diskuteras överallt, säger Tina Askanius, som är medieforskare vid Malmö universitet.

Tillsammans med en forskarkollega vid universitetet i Roskilde har hon studerat och jämfört Metoo-rörelsen i danska och svenska medier under och efter hösten 2017.

Tina Askanius, medieforskare vid Malmö universitet.

Politikerna teg

De två forskarna såg stora skillnader. Metoo fick nära fyra gånger mer uppmärksamhet i de största svenska tidningarna jämfört med i Danmark. När Metoo i Sverige sågs som en revolution betraktades det i Danmark som en häxjakt. I Sverige fick rörelsen brett fick stöd av svenska politiker samtidigt som danska politiker teg.

– Det var knäpptyst på Borgen, säger Tina Askanius och syftar på Christiansborg där folketinget sitter.

– Det var väldigt tydligt – det lades ett lock på debatten ganska snabbt.

Därför är hon inte förvånad över det som händer nu.

– Det har bubblat under ytan ganska länge. Det har haft tre år på sig att koka och vänta på rätt tidpunkt, säger Tina Askanius.

Sofie Linde blev den perfekta gnistan, menar Askanius.

– Jag skulle nästan beskriva henne som hela Danmarks ”mediedarling”. Alla känner till henne, hon har mycket ”cred”. Och hon är en person som inte går att avfärda som en hysterisk feminist eller en ung kvinna som vill komma åt cheferna. Hon har byggt upp tillräckligt mycket trovärdighet i den danska offentligheten.

Linde har fått stöd av över 1 600 kvinnor i mediebranschen och Metoo har nu nått högsta politiska nivå.

En lång rad kvinnliga politiker har vittnat om sexism och trakasserier bland högt uppsatta politiker. Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (S) var först ut att hamna i blåsväder för en tolv år gammal skandal. Han hade 2008, som 34-åring, sex med en 15-årig flicka. Hon var medlem i partiets ungdomsförbund när Kofod satt i folketinget.

I fredags skrev 322 kvinnor inom dansk politik under en debattartikel i tidningen Politiken. Kvinnorna representerar flera partier på olika nivåer och 79 av dem delade med sig av egna erfarenheter. Det var allt från övergrepp och grova kommentarer till sexuella inviter.

– För oss handlar det om en gång för alla att säga att sexism är ett allmänt problem i politiken, oavsett vilket parti du kommer från, säger Maria Gudme (S), en av initiativtagarna bakom uppropet, till DR.

Det var Sofie Lindes mod som fick henne och andra kvinnliga politiker att känna att det är deras ansvar att agera, enligt Gudme.

– Och vi var tvungna att se varandra i ögonen och säga att det förmodligen är vi.

Men alla kvinnor håller inte med.

Pia Kjærsgaard, tidigare partiledare för högerpopulistiska Dansk folkeparti.

”Håller på att gå över styr”

Kvinnor i politiken måste lära sig säga ifrån, anser Pia Kjærsgaard, tidigare partiledare för högerpopulistiska Dansk folkeparti. I lördags intervjuades hon av Jyllands-Posten. Hon avfärdade helt att det förekommer sexism i folketinget.

– Christiansborg är en fantastisk arbetsplats där alla tar hand om alla, säger Kjærsgaard till tidningen.

Inger Støjberg, tidigare integrationsminister, skrev i veckan ett upprört inlägg på Facebook:

"Ärligt talat! Jag tycker det håller på att gå över styr med allt snack om metoo och sexism."

Hon skrev också att hon väldigt ogärna vill vara man 2020, när "ALLT kan missförstås och tolkas som sexism".

Inger Støjberg, tidigare integrationsminister.

Hur såg man på det som hände i Sverige 2017 från danskt håll?

– Det finns mycket att säga om det. Sverige används jämt i Danmark som ett skräckexempel på hur fel det kan gå. Idén om att feminismen gått för långt i Sverige är ganska stark i Danmark, säger TIna Askanius.

Metoo-rörelsen dog ut i Danmark 2017 på grund av ett infekterat debattklimat, menar hon. Det har länge funnits en djupt rotad föreställning om att Danmark har varit ett jämställt land sedan länge. Därför sågs Metoo och jämställdhetsdebatten som icke-frågor.

– I ett klimat där man ständigt får höra att problemet bara finns hos minoritetsgrupper är det väldigt svårt att lyfta frågan utan att bli utpekad som en radikal feminist som man inte behöver lyssna på.

Därför vågade ingen lyfta att det förekom sexuella trakasserier.

– Det pratades om Metoo som en terrorrörelse i Danmark.

Jämför med nazism

Det var litteraturvetaren Marianne Stidsen vid Köpenhamns universitet som liknade feminister vid terrorister. Stidsen var också en av dem som ryckte ut och försvarade Horace Engdahl när det stormade som mest runt Svenska Akademien 2017.

Hon har kallat honom sitt livs viktigaste mentor.

I en intervju med tidningen Sydsvenskan i våras gick Stidsen ännu längre. Då liknade hon modern feminism vid nazism.

– Det är det tonläget och den debatten man måste kasta sig in i om man vill diskutera de här frågorna i Danmark, säger Tina Askanius.

Men nu tror hon att det blir ändring på den saken.

– Vi är bara i början, hoppas jag.

 

PODD Experten om den danska debatten

Aftonbladet Daily intervjuar docenten Tina Askanius.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen