Här blir det förbjudet att ställa bilen i Uppsala

Publicerad 2020-09-23

I slutet av nästa vecka blir det förbjudet att stå längs flera vägar i Sala Backe – och längs andra gäller det att betala för sig.

Det är den första stadsdelen av tre som inför striktare parkeringsregler i Uppsala.

Den 1 oktober blir Sala Backe ett parkeringsförbudsområde och den 2 november följer Svartbäcken och Tuna Backar efter.

Då får bilister enbart parkera vid avgiftsbelagda parkeringsplatser. I Sala Backe kommer bilisterna få samsas om 604 stycken, i Svartbäcken 549 och i Tuna Backar 369. En del av dem kommer dessutom att fungera som boendeparkering. I Sala Backe rör det sig om 155 stycken och i Svartbäcken och Tuna Backar 205 vardera (se blå markeringar på kartorna nedan).

Ska underlätta för utryckningsfordon

Enligt Uppsala kommun har boende och utryckningsfordon länge påpekat att parkeringen inte fungerat i områdena, utan ofta lett till trafikproblem, och syftet med de nya reglerna är bland annat att det ska bli lättare för boende och besökare i området att hitta en ledig parkeringsplats.

– Vi behöver skapa en trafikmiljö där utryckningsfordon och kollektivtrafik kan ta sig fram på ett smidigt sätt och där renhållningen kan fungera, säger Rickard Malmström, ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden, i ett pressmeddelande.

Det kommer att kosta mellan 5–10 kronor i timmen att parkera i områdena.

Följ ämnen i artikeln