Donald Trumps tysta tid snart över: Redo för krig

Uppdaterad 2021-02-22 | Publicerad 2021-02-21

Donald Trump pratar i telefon, kollar kabel-tv och håller middagsbjudningar.

Men samtidigt gör sig expresidenten redo för att gå i krig mot fienderna i det egna partiet, skriver Politico.

Den stora comebacken kan komma redan om en vecka.

Donald Trump har hållit en låg profil sedan han lämnade Vita huset för sista gången ombord Marine One på morgonen den 20 januari.

Han skickade ut ett segerbrev efter frikännandet i riksrätten och skrev en rejält osande uppgörelse med Mitch McConnell efter att denne kallat honom för ”moraliskt och praktiskt ansvarig” för stormningen av kongressen.

Dessutom ställde han upp i några tv-intervjuer i samband med konservative radioprofilen Rush Limbaughs död nyligen.

I övrigt har det varit ovanligt tyst runt expresidenten, efter att ha varit totalt dominerande i nyhetsrapporteringen under fyra år i Vita huset och ett drygt år av valrörelse innan dess.

Enligt Politico, som kartlagt hans liv i lyxresidenset Mar-a-Lago, är det särskilt en regel styr expresidentens kalender. Eftersom han inte längre har en stabschef som släpper igenom samtal och schemalägger hans arbetsdag måste man veta hur man kontaktar honom direkt för att kunna sitta ner för ett möte.

Men inte heller det är alltid tillräckligt. De senaste veckorna har han nobbat förfrågningar från ett flertal personer som vill ha hans stöd i sina politiska ambitioner. Alla från Nikki Haley och South Carolinas förre guvernör till hoppfulla kandidater till senaten har fått nej på ett möte i Florida, skriver Politico.

Donald Trump spelar golf.

Varvar upp för krig

Donald Trump har föredragit att tillbringa sina dagar med att ringa vänner, titta på enorma mängder kabel-tv-nyheter, spela golf med en roterande skara personer och glädjas åt stående ovationer när han sätter sig för att äta middag på Mar-a-Lagos uteservering.

En person nära expresidenten säger till Politico att Trump blivit onåbar för alla utanför sin smala krets av lojala medarbetare, gamla vänner och politiska anhängare.

Men nu uppges han vara på gång att varva upp och ta sig an sina politiska fiender inom Republikanerna. De närmaste veckorna ska han ta emot och värdera kandidater som vill utmana om poster där personer som gått emot honom sitter.

Trump uppges vilja säkerställa att varje republikanskt primärval 2022 har en kandidat lojal till honom.

Expresidenten har redan mottagit dussintals intresseanmälningar från möjliga kandidater som vill presentera sig själva och möjligtvis vinna hans förtroende. Formella möten kan börja redan under mars, skriver Politico.

Tidigare under veckan hade Donald Trump ett möte med sin förre kampanjchef Brad Pascale för att diskutera hur han kan samla in mer pengar, förutom de hundratals miljoner han redan har på kontot, för att kunna sätta kraft bakom sina utvalda kandidater.

Mar-a-lago.

Middag med Glock-ledamoten

De pratade också om hur han kan använda sociala medier framåt efter att han blivit avstängd från bland andra Twitter, tidigare hans främsta kanal ut i allmänheten.

Redan under lördagen väntas han medverka under en insamlingsmiddag för senator Mike Lee på Mar-a-Lago. Enligt en inbjudan som Politico refererar till kommer flera profilerade Trump-anhängare delta. Bland dem två ledamöter i representanthuset som bägge ställt sig bakom expresidenten.

Matt Gaetz från Florida som reste till Wisconsin för att protestera mot partikollegan Liz Cheneys beslut att rösta för riksrätt. Och nya ledamoten Lauren Boebert som gjorde sig ett namn genom en reklamfilm där hon meddelade att hon skulle ta med sig sin Glock till kongressen.

– Vi är just nu i en process där vi sätter ihop ett mer formellt schema för kandidater som vill ha hans stöd, säger Donald Trumps rådgivare Jason Miller till Politico.

En första stor återkomst till offentligheten kan komma redan om en vecka. Enligt Maggie Haberman, politisk reporter på New York Times, uppges Trump vara klar som huvudtalare på den årliga konservativa konferensen CPAC som hålls nästa vecka i Orlando i Florida.

Hon skriver på Twitter att han kommer tala under söndag eftermiddag och enligt en rådgivare förväntas han avhandla det republikanska partiets framtid och Joe Bidens invandringspolitik.

Trump gör sig redo för krig.

Lindsey är orolig

Samtidigt som hämndplanerna ritas upp försöker andra inom Republikanerna få Donald Trump att samarbeta och jobba inom partiets ramar. Senatorn Lindsey Graham har aviserat att han ska resa till Florida under helgen för att spela golf och diskutera framtiden med expresidenten.

– Jag är mer orolig för 2022 nu än jag någonsin varit. Jag vill inte att vi äter våra egna, sa Graham till Fox News i veckan.

Huruvida Lindsey Graham kan få Donald Trump att bli en lagspelare beror på vilka andra personer han pratar med, skriver Politico. Han pratar fortfarande varje vecka med sin förre stabschef Mark Meadows och fortsätter att ta råd från en grupp tidigare rådgivare och politisk förtrogna vars hämndbegär och förakt för etablissemanget speglar hans eget, enligt sajten.

– Om du är Trump behöver du inte vara snäll mot dessa människor längre. Du behöver inte delta i det falska politiska spelet där du låtsas tycka om människor som du inte egentligen gillar, säger en person nära expresidenten till Politico.

I väntan på den stora comebacken uppges han uppskatta sitt nya liv. Enligt medarbetare njuter han av uppståndelsen som hans fåtaliga uttalanden skapat. Annars lever han i stort sätt som andra rika Palm Beach-bor med långa luncher och turer på golfbanan.

– Han gör i stort sett samma sak som andra rika män i hans ålder, säger en person nära Trump-familjen till Politico.