Trosa kommun gav bonus och lönetillägg för miljoner

Stora skillnader i Aftonbladets kommunenkät

Uppdaterad 2021-03-23 | Publicerad 2021-03-22

Trosa kommun gav lönetillägg till anställda inom äldreomsorgen som jobbade med covidpatienter.

Därtill fick alla kommunanställda en bonus på 5 000 kronor.

– Vi har valt att uppmärksamma alla anställda som har bidraget med viktiga insatser, säger Torbjörn Unnebäck, personalchef.

När pandemin tog fart under våren 2020 införde äldreomsorgen i Trosa kommun en covidavdelning, där smittade personer isolerades.

De som jobbade på avdelningen fick en speciell utbildning och tillsammans blev de ett covid-team.

– Det var inget stort team, vi är en liten kommun. Det var ett antal personer där alla hade lönetillägg på 2 000 kronor, säger Torbjörn Unnebäck, personalchef i Trosa kommun.

Alla fick 5 000 kronor var

När smittspridningen ökade och covid-19 bröt ut på ordinarie äldreboenden fick de anställda även där lönetillägget.

– Antingen ingår man i covid-teamet och då har man alltid 2 000 kronor extra. Eller så jobbar man på ordinarie enhet och där fick man lönetillägg när vi hade covid-patienter, säger han.

Torbjörn Unnebäck, personalchef i Trosa kommun.

Trosa kommun ville uppmärksamma allas insatser under det senaste året, allt i från chefer till administratörer. Alla kommunanställda fick en bonus, ett engångsbelopp på 5 000 kronor var.

– Den här bonusutbetalningen kostade sju miljoner kronor, säger Torbjörn Unnebäck.

Alla blev ”Årets Sundbybergare”

Sundbybergs kommun valde en annan väg att uppmärksamma sina medarbetare i äldreomsorgen.

Varje år nominerar medborgarna i Sundbyberg personer som har gjort någonting speciellt för staden och en jury utser sedan en vinnare. År 2020 blev alla anställda inom äldreomsorgen utsedd till Årets Sundbybergare.

Wole Odunlami jobbar på träffpunkten Hallonbergen i Sundbyberg och blev väldigt glad för det här priset.

– För mig var det en bekräftelse för det fin arbetet som vi alla gör. Det känns som att det är dags att lyfta äldreomsorgen, så jag tyckte det kändes jättebra, säger han.

Wole Odunlami, en av ”Årets Sundbybergare”

Att det var medborgarna i Sundbyberg som hade nominerat äldreomsorgen tycker Wole Odunlami är jättekul. Träffpunkten Hallonbergen har hållit stängt på grund av pandemin och har anordnat utomhusaktiviteter i stället, han tycker att de löste det på ett bra sätt.

– Vi hade gympa ute i parken och jag ledde även afrikansk dans, det har varit väldigt uppskattat. Det här spred sig, det var folk som gick förbi och såg oss i parken och uppskattade det vi gjorde. Så det var roligt att medborgarna nominerade oss, säger han.

”Schysst markering”

Marta Szebehely är professor emeritus i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universitet. Hon tycker att Sundbybergs sätt att hylla äldreomsorgen är passande.

– Det är en schysst markering, det tycker jag är bra. Vi ser er, ni har gjort ett hästjobb och vi uppskattar er hoppas ni orkar stå kvar, säger hon.

Marta Szebehely, professor emeritus i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universitet.

Marta Szebehely välkomnar även hur man agerat i Trosa.

– Man vill ju ändå få en uppskattning, att man har gjort ett jobb som utöver det som förväntas av en. Den bästa gåvan de kan få är ju en lönehöjning som blir kvar. Men det näst bästa är att man ändå får en ersättning ekonomiskt och då är det naturligtvis pengar som man själv får bestämma vad man gör med, det är bättre än en tårta så klart, säger hon.

Arkivbild.