Danska partier vill ge polska kvinnor abort

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2021-03-07

Abort är en het fråga, i synnerhet i Polen. Bilden är från en protest mot polisbrutalitet i samband med vinterns demonstrationer för aborträtt i Warszawa.

För 50 år sedan reste danskor till Polen för att få abort. Nu är det dags för Danmark att återgälda tjänsten, tycker flera partier i folketinget.

Sedan kommunismens fall har det katolska Polen fått en allt hårdare abortlagstiftning. I år har den skärpts ytterligare, så att abort nu med några få undantag är förbjudet.

Både Enhedslisten (EL) och De Radikale (R) har därför lagt förslag om att polska kvinnor ska erbjudas abort i Danmark. Enligt R:s förslag ska själva ingreppet vara gratis, men patienterna måste betala kringkostnader.

– Detta ska ses i ljuset av de förskräckliga saker som pågår i Polen. Jag ser dem som ett angrepp på kvinnors grundläggande rättigheter, säger Morten Helveg från De Radikale till nyhetsbyrån Ritzau.

Världsunikt 1920

Danmark hade en strikt abortlagstiftning fram till 1973, då landet – ett år före Sverige – införde en ny lag som fastslår att den gravida kvinnan själv bestämmer.

Då hade östblocket sedan länge en mycket mer liberal syn på avbrytande av graviditeter. När bolsjevikstyret i det framväxande Sovjetunionen legaliserade abort redan 1920 beskrevs reformen som världsunik.

Åker till Tyskland

Och på 1960-talet var "abortflickor" ett känt fenomen i såväl Sverige som Danmark – unga kvinnor som åkte till Polen för att kringgå de hårda reglerna på hemmaplan.

– Det är ett historiskt sammanträffande i detta, som gör att jag tycker att det är upplagt för att erbjuda polska kvinnor abort, säger Morten Helveg.

– Samtidigt ska vi sätta press på den polska regeringen i stort, och kritisera den.

Lagskärpningarna i Polen har väckt starka protester i landet, och regeringen anklagas för att passa på att införa dem då pandemin gjort det svårare för folk att visa sitt missnöje.

Enligt europeiska medier åker polskor som vill genomgå abort till bland annat Tyskland och Tjeckien, där de får betala för ingreppet.