Kravet: Stoppa bombningar av sjukhus

Publicerad 2017-09-29

Ett sex månader långt uppehåll är över.

Nu regnar återigen bomber över den syriska provinsen Idlib.

Samtidigt pågår förhandlingar om att avsluta det sex år långa kriget.

Efter att den syriska regimen, uppbackat av ryska styrkor, tog tillbaka miljonstaden Aleppo från rebeller hösten 2016 evakuerades tusentals rebellsoldater till den nordvästliga regionen Idlib. Idag beräknas runt 30 000 väpnade soldater från bland annat Hayat Tahrir al-Sham, tidigare al-Nusra-fronten, befinna sig i regionen.

I Idlib möttes de av nya bomber. Men de senaste sex månaderna har bombningarna avtagit och i princip upphört.

För en vecka sedan inledde dock rebeller en offensiv mot staden Hama – och bombningarna har återupptagits. Sedan dess har ryskt och syriskt bombflyg flugit över Idlib – med många civila dödsoffer som följd. På hashtaggen #idlibisburning syns ett flertal filmer och bilder på dödade och skadade, som uppges ha tagits i regionen.

Vid ett tillfälle ska 150 civila ha dödats efter luftangrepp, enligt aktivister i Idlib. Men Ryssland förnekar uppgifterna – och säger att man tar stor hänsyn till civila liv.

Människorättsorganisationer och personer på plats i Idlib uppger att minst fem sjukhus träffats av bomber från luften. Något som fördömts av Frankrike och FN:s sändebud Jan Egeland.

På fredagen krävde också Läkare utan gränser att bombningarna mot sjukhus ska upphöra.

– Det är skandalöst att sjukhusen i Idlib inte är säkra från bombningar. Enligt internationell humanitär rätt har alla behövande, oavsett om de är stridande eller civila, rätt till vård och sjukhus får inte attackeras. Alla stridande parter, och de som stödjer dem politiskt och ekonomiskt, måste stå fast vid de åtaganden de förbundit sig till genom FN-resolutioner. Om de verkligen hade velat upprätthålla sitt ansvar och undvika bombningar av sjukvårdsinrättningar, skulle de säkerligen kunna göra det, säger Brice de le Vingne, insatsansvarig på Läkare Utan Gränser.

Idlib omfattas sedan två veckor tillbaka av en vapenvila, som mäklats fram av Ryssland, Iran och Turkiet. Men de väpnade grupper som dominerar i regionen omfattas inte, då de anses vara terrorister. Därför fortsätter bomberna att falla.

Både rebellerna och terrorsekten IS har lidit stora förluster på det syriska slagfältet den senaste tiden, vilket gett diktatorn Bashar al-Assad segervittring. Hans allierade Vladimir Putin sa igår efter att ha talat med Turkiets president Erdogan att förhållandena för att nå fred i Syrien hade uppfyllts.