Förstörelsen av dammkollapsen: ”I nivå med Tjernobyl”

Publicerad 2023-06-07

Dagen efter kollapsen av dammen i Nova Kachovka i Cherson-regionen i Ukraina visar nytagna bilder förödelsen.

Vem som ligger bakom katastrofen är fortfarande oklart.

– Omfattningen kommer att förverkligas fullt ut först under de kommande dagarna, säger FN:s biståndschef.

Följ ämnen
Ukraina

Fortfarande fortsätter vattenmassorna att forsa ut ur dammen och enligt de senaste uppgifterna har 24 byar hittills svämmats över, enligt SVT.

Vägar, jordbruk och hus har totalförstörts.

– Det är i motsvarighet av nivån Tjernobyl. Vi ser bara grunderna av det som har skett än så länge, det är svårt att bedöma de ekologiska och ekonomiska katastroferna som kommer att komma med detta, säger Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare i militär strategi, i SVT:s ”Morgonstudion”.

En av de största konsekvenserna för civila är den avskurna dricksvattenförsörjningen till Cherson och Krim.

Gatorna i Cherson ligger under vatten.

Det finns också oro för hur dammkollapsen kan komma påverka kärnkraftverket i Zaporizjzja, eftersom vatten från dammen är nödvändigt för att kyla de sex reaktorerna i Europas största kärnkraftverk, det utbrända bränslet och nödgeneratorerna.

International Atomic Energy Agency (IAEA) uppger dock att kärnkraftverket i Zaporizjzja i nuläget inte har påverkats, rapporterar Reuters.

Anklagar varandra

Både Ryssland och Ukraina har anklagat varandra för att ha sprängt dammen, som ligger i ryskkontrollerat område. Enligt Ukraina har vattenkraftverket sprängts från insidan.

"Klockan 02.50 sprängde ryska trupper upp vattenkraftsstationen Kachovka och dess damm. Jag förstår inte hur det kan råda någon tvekan om detta. Båda konstruktionerna är belägna i de tillfälliga ryskockuperade områdena”, säger Andriy Yermak, Zelenskyjs stabschef, i ett uttalande, enligt The Guardian.

Ukrainska räddningstjänst i skyddsdräkter övade under under onsdagen i närheten av kärnkraftverket i Zaporizjzja.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i ett inlägg på Telegram på onsdagsmorgonen att hundratusentals människor har lämnats utan ”normal tillgång” till dricksvatten och att evakuering av människor i området är brådskande och prioriterat liksom bedömning av förluster och miljöskador.

”Alla som kan hjälpa till har redan involverats. Men vi kan bara hjälpa i de områden som kontrolleras av Ukraina”, skriver Zelenskyj.

Vattnet har dränkt stora torget i staden Nova Kachovka.

Presidenten har även anklagat styret för det ockuperade området för att ha misslyckats med att evakuera boende, och säger att Ukraina kommer vädja till internationella organisationer att hjälpa dessa människor.

Kreml har å andra sidan anklagat Ukraina för att medvetet saboterat dammen. Den ryska administrationens talespersonen Dmitry Peskov säger att ”Vi kan otvetydigt säga att vi talar om avsiktligt sabotage från den ukrainska sidan" liksom att Rysslands president Vladimir Putin har informerats om situationen, rapporterar The Guardian.

Undantagstillstånd utlyst

Representanter från den ryskkontrollerande sidan i Cherson säger att mellan 22 000 och 40 000 människor befann sig inom katastrofområdet vid Kachovka-dammen när den kollapsade. 

Sedan kollapsen har reservoaren sjunkit med mer än 3,5 meter, enligt representanterna.

En ny satellitbild visar översvämningarna i Nova Kachovka.

Undantagstillstånd har utlysts i de drabbade områdena som kontrolleras av Ryssland.

Sju personer uppges vara saknade enligt styret i de ryskkontrollerade området och upp emot 100 personer är instängda på grund av vattenmassorna. De uppger även att de satt upp 40 tillfälliga boendecenter där totalt 345 personer huseras.

”Resten av de evakuerade stannar hos släktingar och vänner”, enligt det ryska styret i ockuperade Cherson, skriver The Guardian.

Enligt den ukrainska guvernören i Cherson-regionen har 1 582 hus översvämmats och 1 457 människor evakuerats under natten till onsdagen.

FN:s biståndschef, Martin Griffiths, har sagt till FN:s säkerhetsråd att man kommer bli mer införstådd med magnituden av katastrofen inom de kommande dagarna.

Följ ämnen i artikeln