Nye SD-toppen om rasismen i partiet: Avtagande problem

Publicerad 2022-12-10

Mattias Bäckström Johansson.

För de flesta är han okänd, men det kan komma att ändras. På måndag ska Mattias Bäckström Johansson väljas till ny partisekreterare i Sverigedemokraterna.

SD står inför sin största utmaning någonsin, men en sak har blivit bättre menar den nya partisekreteraren – rasismen i partiet.

– Vi har rigorösa kontroller, säger Bäckström Johansson.

Mattias Bäckström Johansson har suttit i riksdagen i åtta år men trots att han varit partiets energipolitiska talesperson och nu vice partisekreterare i ett år, har han inte gjort särskilt mycket väsen av sig.

Kanske är det för att han ser ut som en typisk SD-politiker – lite som Jimmie Åkesson – samma ålder, samma chinos och kavaj, samma glasögon. Kort mörkt hår och ett trimmat kort skägg.

Kanske är det för att han, sedan han blev vice partisekreterare för ett år sedan stått i skuggan av en av partiets mer profilerade politiker, Richard Jomshof. Nu har Jomshof gått vidare till ordförandeposten i justitieutskottet och Bäckström Johansson blir officiellt ny partisekreterare på måndag.

Aldrig har det jobbet varit svårare i SD än det är i dag.

– Mycket är kopplat till att det är ett nytt kapitel. Tittar vi nationellt handlar det om att vi utgör en del av ett regeringsunderlag där vi får ta ansvar och göra upp om politiken.

– Ett annat stort steg är att vi var med och styrde ett handfull kommuner under förra mandatperioden, och nu summerar vi dem till ett femtiotal där vi är med och styr, säger Mattias Bäckström Johansson.

Mattias Bäckström Johansson och Aftonbladets My Rohwedder.

Inte samma problem med rasism

I Sverigedemokraterna är det partisekreterare som ryckt in när partiets politiker avslöjats med rasistiska och ibland nazistiska åsikter. Då är det partisekreteraren som tar folk i örat.

– Många av de avslöjanden som varit rör sig om saker man skrivit under pseudonym eller när man trott att man varit anonym. Det är svårt för partiet att veta vad folk tycker egentligen.

– Jag uppfattar det som att vi jobbar väldigt aktivt med det och att det är ett avtagande problem.

Sverigedemokraterna har länge jobbat hårt med nolltolerans, vilket betytt att de med extrema åsikter uteslutits ur partiet. Mattias Bäckström Johansson tycker inte att det går att kalla SD för ett missnöjesparti längre.

I stället är det andra utmaningar som står framför dem.

Kommer inte kräva plats i regeringen

Under valrörelsen sneglade Sverigedemokraterna nervöst på sina systerpartiet runt om i Norden. Dansk Folkeparti, Framskrittspartiet och Sannfinländarna – alla hade de på olika bränt sig när de närmat sig regeringsmakten.

Särskilt oroande var Dansk Folkepartis utveckling. Partiet hade valt att ställa sig utanför regeringen och i stället vara stödparti. Något som visade sig vara katastrofalt för partiets väljarstöd. På några år var Dansk Folkeparti halverat.

Det oroade Sverigedemokraterna. De var redan före valet ganska säkra på att det var just en sån här konstellation som skulle bli aktuell i Sverige, om det blev maktskifte. En borgerlig regering med stöd av SD.

– Det är för tidigt att dra slutsatser av de här mätningarna som kommit nu, säger Bäckström Johansson, om att opinionen gått ner efter valet.

Opinionstappet oroar inte Mattias Bäckström Johansson. Inte än.

– Det finns inga långa trender än och det har hänt väldigt mycket på kort tid. Vi känner oss trygga med den roll vi har landat i.

Enligt Mattias Bäckström Johansson finns det inte heller någon B-plan för partiet om positionen som samarbetsparti till den här regeringen, om det skulle visa sig att det leder till allt lägre väljarstöd för SD.

Är det skrivet i sten att ni inte kommer att ställa krav på att ingå i en regering vid något tillfälle under den här mandatperioden?

– Vår utgångspunkt är att vi ska genomföra Tidöavtalet.

– Självklart finns det ett intresse att ingå i en regering i framtiden, men för den här mandatperioden har vi kommit till ett avtal som vi är nöjda med, säger Mattias Bäckström Johansson.

Storkoalitioner till SD:s fördel

Sverigedemokraterna var valet stora vinnare. Inte bara blev de Sveriges andra största parti och har fått stort inflytande över den sittande regeringen genom Tidöavtalet, de gick också fram i landets kommuner.

I helgen håller SD sin kommun- och regionkonferens i Karlstad. SD-politiker från hela landet möts för att diskutera aktuella politiska frågor.

En något oväntat effekt av SD:s stora framgångar ute i landets kommuner är att det nu bildas rekordmånga S- och M-styren, för att stänga ute SD från makten.

– Det är en inressant utveckling. Det som är gemensamt för de här kommunerna är att Sverigedemokraterna blivit största eller näst största parti och tar mycket plats.

– Min bild är där vi tar större plats och Moderaterna tycker att det är svårt att hävda sig och då överväger de att samarbeta med Socialdemokraterna i stället.

Mattias Bäckström Johansson tror att det till och med kan vara bra för Sverigedemokraterna i de kommuner där moderater och socialdemokrater valt att bilda storkoalitioner.

– Det kommer skapa möjligheter för oss att hitta en ny tillväxtådra. Vi blir ju väldigt tydligt den enda starka oppositionella kraften. Det betyder att är man inte nöjd så är det bara SD man kan rösta på.