Intimissimi-chefen: Massor vill jobba hos oss

”Jag tror att de är nöjda lönemässigt”

Publicerad 2023-05-10

Intimissimi-chefen säger att uppgifterna om dåliga anställningsförhållanden i butikerna är helt nya för honom.

– Vi rekryterar massa folk som vill jobba med oss. Så jag tror att de är lyckliga lönemässigt, då de söker jobb hos oss, säger Manuel Scarfone.

200 sekunder har pratat med flera unga kvinnor som jobbar eller har jobbat åt underklädesföretaget Intimissimi. De berättar om låga löner, enorm press och mobbning från cheferna.

Manuel Scarfone, svensk vd för Intimissimis moderbolag Calzedonia, säger att han inte alls känner igen sig i de anställdas berättelser.

Vi har pratat med många anställda som berättar om dåliga förhållanden. De jobbar flera veckor i sträck och blir ofta utan bonus på grund av väldigt små misstag de har gjort. De säger att cheferna behandlar dem illa.

– Jag hör vad du säger och det är nytt för mig. Vårt bonussystem levererar mycket bra. Sedan flera år tillbaka får över 80 procent av de anställda bonus, säger Manuel Scarfone, vd för Intimissimis moderbolag Calzedonia.

Manuel Scarfone är svensk vd för Intimissimis moderbolag Calzedionia.

De säger också att de måste jobba ensamma väldigt långa dagar, dag efter dag, ofta mer än två veckor i sträck. Och deras lön är ganska låg jämfört med hos era konkurrenter?

– Vi följer regler när det gäller timmar. Det är 38,25 timmar i veckan i heltid med två dagar ledigt, så att de ska ha jobbat 14 dagar i sträck är ganska konstigt.

Till och med längre i vissa fall?

– Nej, det är absolut omöjligt, för vi måste hålla oss till lagen som alla andra företag i Sverige. Gällande lönen, för mig är det svårt att jämföra för vi vet inte vad våra konkurrenter har för löner. Vi får många ansökningar varje vecka och varje dag. Vi rekryterar massa folk som vill jobba med oss, så jag tror att de är lyckliga lönemässigt då de söker jobb hos oss.

”Vi följer regler när det gäller timmar”, säger Scarfone.

Hur ser personalomsättningen ut? Hur länge stannar era anställda?

– Det är uppgifter jag inte har med mig nu. Men precis som andra företag har vi folk som har jobbat för oss i flera år och folk som bara har jobbat några dagar. Vi har en väldigt varierad blandning av folk.

Du säger att du inte vet vad era konkurrenter betalar?

– Nej, för det är information som företag inte delar.

Men i motsats till era konkurrenter, eller i alla fall många av dem, har ni inget kollektivavtal?

– Det är någonting vi jobbar på.

Så när förväntar du dig att det ska vara klart?

– Det kan jag inte säga. Det är svårt att förutspå, eftersom det inte är något som jag väljer själv. Det är en process som tar tid innan man har kommit överens om alla villkor, säger Manuel Scarfone.

”Jag tycker inte att det är rimligt att företag kan komma hit och strunta i att teckna kollektivavtal”, säger Martin Nyberg på Handels.

Facket: ”Låter som lagbrott”

Martin Nyberg, avtalssekreterare på fackföreningen Handels som organiserar butiksanställda, säger att förhållandena på Intimissimi låter oacceptabla.

– Jag är förvånad att man tror att man kan hålla på så här i Sverige, betala löner under kollektivavtal och skylla på de anställda när företaget inte går så bra som man vill. Jag tycker inte att det är rimligt att företag kan komma hit och strunta i att teckna kollektivavtal. Det drabbar de anställda och snedvrider konkurrensen.

– För mig låter det också som att man bryter mot arbetsmiljölagen. Man får inte bete sig hur som helst mot sina anställda, de ska inte behöva må dåligt på jobbet. De anställda är varmt välkomna att ansluta sig till Handels. Om vi har många medlemmar på en arbetsplats har vi möjlighet att sätta press på arbetsgivaren att teckna kollektivavtal, säger Martin Nyberg.

Enligt Nyberg omfattas de flesta affärskedjorna i Sverige av kollektivavtal. Till exempel har både spanska Zara och japanska Uniqlo tecknat kollektivavtal med Handels.

– Och som konsument tycker jag att det är värt att kolla upp om de har kollektivavtal i affärerna där man handlar. Om det finns kollektivavtal vet man att de butiksanställda har vettiga villkor, säger Martin Nyberg.


SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

ANNONS