”De enda som tjänar på det här är Moskva”

Peter Hultqvist (S) kritisk mot regeringens kommunikation

Publicerad 2023-05-23

I en artikel i DN uppges att deadline för Sveriges Nato-medlemskap kan flyttas fram till ett möte i Washington i april nästa år.

Uppgiften är helt ny för Peter Hultqvist (S) och det gör honom förbannad.

– Det är anmärkningsvärt att man ska behöva läsa i tidningen om regeringens planer på att förändra målsättningen när det gäller tidsplanen för vårt Nato-medlemskap, säger han.

I en artikel i Dagens Nyheter framkom det nya uppgifter rörande planer på Sveriges Nato-medlemskap.

Just nu pågår det en febril diplomatisk aktivitet kring Sveriges inval i militäralliansen. Målet för den svenska regeringen är, som tidigare, Natotoppmötet i Vilnius i juli.

Irritation

Men enligt militär- och regeringskällor till DN börjar tvivlet gnaga och orosmoln tornar upp sig på den svenska Nato-himlen. President Erdogan ser till exempel ut att kunna behålla makten i Turkiet och därmed greppet över Sveriges säkerhetspolitiska framtid.

Ett nytt datum och en ny plats för inträdet uppges i stället. Det är Natos 75-årsjubileum i Washington i april nästa år.

Regeringens uppgivna reservplan med Washington är helt nya uppgifter för Socialdemokraterna och för den förre försvarsministern Peter Hultqvist (S).

Han är irriterad att få besked via massmedia i stället för direkt från regeringen.

Peter Hultqvist (S).

– De borde ha tagit kontakt med oss och diskuterat detta, säger han.

Ingen visste förrän det stod i tidningen

Peter Hultqvist kallar Sveriges Nato-medlemskap för ”ett gemensamt projekt”

– Vi tycker det är anmärkningsvärt att man ska behöva läsa i tidningen om regeringens planer på att förändra målsättningen när det gäller tidsplanen för vårt Nato-medlemskap, säger han.

Han fortsätter med att säga att varken han eller någon annan i oppositionen hade hört talas om den nya tidsramen med Washington i april nästa år förrän det stod i Dagens Nyheter.

Försvarsminister Pål Jonson (M) sa i går till DN att Natomötena med stats- och regeringscheferna, som det i Washington nästa år, ökar ”det politiska momentumet i alliansen” och är viktiga anhalter för Natos utveckling.

Pål Jonson (M), nuvarande försvarsminister.

Det finns ytterligare en orsak till att Washingtonmötet i april nu ska börja ses som en deadline. I november nästa år är det presidentval i USA och där är Donald Trump är en huvudkandidat. Trump är inte känd som någon vän av Nato.

Ryssarna de enda som tjänar på splittring

Just nu arbetar USA hårt för att få med Sverige i försvarspakten. Men med en ny president kan det bli annorlunda.

– Det är inget märkligt att ha en plan B men man måste fundera igenom det noggrant. Vi har inte deltagit i några diskussioner om att förflytta det här till Washington. De borde ha tagit det här med oss i djupare mening, säger Peter Hultqvist och tillägger:

– Vi har en del att tillföra i den här diskussionen.

Hultqvist avslutar med att han hoppas att kommunikationen med regeringen ska bli bättre.

Han höjer samtidigt ett varningens finger.

– De enda som tjänar på en sådan här splittring, och brist i kommunikationen, är Moskva. Det måste man ha väldigt klart för sig, säger han.

Rysslands generalstab Valery Gerasimov, Vladimir Putin,  och försvarsminister Sergei Shoigu.