Ryske Vladimir måste lämna Sverige: ”Kommer skickas till fronten”

Publicerad 2022-11-13

Vladimir, 40, tvingas riva upp livet i Sverige efter Migrationsverkets avslag.

Tillbaka i Ryssland riskerar han förföljelse – eller en direktbiljett till fronten i Ukraina.

– Kommer jag att träffa min sambo igen? frågar han sig.

40-åriga Vladimir flydde till Sverige i maj 2017 efter flera år av trakasserier och förföljelse i hemlandet Ryssland, något tidningen QX tidigare rapporterat om.

Han och hans tidigare pojkvän bodde och arbetade i Tjetjenien dit de flyttat på grund av Vladimirs jobb. Till en början var livet i den hårdföra delrepubliken rätt bra, men i december 2016 började märkliga saker inträffa, säger Vladimir.

– Flera av våra gaykompisar vi hade kontakt med började försvinna och vi fick inte tag på dem längre, säger han till Aftonbladet.

Över 100 homosexuella män försvann spårlöst i Tjetjenien under de kommande månaderna, enligt den ryska tidningen Novaja Gazeta. Vladimir insåg att det var dags att lämna delrepubliken och återvända till St Petersburg där han kommer ifrån.

Vladimir flydde till Sverige 2017.

”Knackade på hos mamma”

Han hoppades att han skulle kunna lägga hemskheterna bakom sig, men så fort han fick en registrerad adress började trakasserierna om på på nytt.

– Det var inte lugnare där. Civilpoliser började trakassera oss och knackade även på hemma hos min mamma för att leta efter mig. En natt kastade de en sten genom rutan på min bil, säger han.

Under sina fem år i Sverige har Vladimir byggt upp ett nytt liv med sambo och en fyraårig bonusdotter. När han inte arbetar som lokalvårdare hämtar och lämnar han på förskolan, eller tar med henne till biblioteket för att läsa böcker.

”Jag vill aldrig åka tillbaka till Ryssland”, säger Vladimir.

”Kan direkt mobiliseras till kriget”

Men i förra veckan kom chockbeskedet från Migrationsverket. Det svenska arbetstillståndet har gått ut, och för att kunna ansöka om ett svenskt uppehållstillstånd måste han ta sig till svenska ambassaden i Moskva.

En resa som är förenad med fara, enligt Vladimir.

– Jag är 40 år gammal. Jag är i krigsför ålder och kan direkt mobiliseras till kriget mot Ukraina när jag anländer, säger han.

Vladimir säger att han och hans advokat planerar att överklaga Migrationsverkets beslut, men situationen tär på honom.

– Jag känner mig oroad och mycket stressad. Jag sover inte på nätterna. Jag hoppas att jag får stanna för jag vill aldrig åka tillbaka till Ryssland.