Rasande bönder vägrar ge upp: ”Så mycket ilska och smärta”

Uppdaterad 2022-12-14 | Publicerad 2022-07-26

Höbalar brinner, traktorer blockerar motorvägar och polisen har öppnat eld mot en lantbrukarson.

Nederländska bönder har fått nog av regeringens skärpta miljökrav – och vägrar ge upp sina protester.

– Det här är inte en demokrati längre, det är en diktatur, säger lantbrukaren Jeroen van Maanen.

Bönderna i Nederländerna har protesterat i flera veckor.

Ett bondeuppror rasar i Nederländerna. Sedan veckor tillbaka protesterar lantbrukare runtom i Nederländerna mot regeringens skärpta miljökrav.

Det började i slutet av juni med en fredlig traktordemonstration i den lantbrukstäta regionen Gelderland. Protesterna har sedan spridits över hela landet. Stämningen har blivit allt hätskare.

Med karavaner av traktorer har bönderna blockerat motorvägar, flygplatser och matbutikers lagerlokaler. Dynga har dumpats på vägar, höbalar och bildäck har bränts. På sina håll gapar butikshyllorna tomma.

Vid ett tillfälle bröt en ilsken mobb igenom polisavspärrningen hemma hos Christianne van der Wal som är minister för naturfrågor. Demonstranterna tömde en tank med stinkande gödsel i hennes trädgård och en polisbil proppades full med hö, skriver Der Spiegel.

Än mer dramatiskt blev det vid en motorväg i Friesland där bönder med traktorer upprättat en vägspärr. När poliser försökte ta sig förbi så eskalerade situationen. Polisen öppnade eld mot en 16-årig lantbrukarson. Skotten träffade traktorn men pojken klarade sig oskadd, skriver Politico.

Polisen uppger att traktorerna på ett hotfullt sätt kört mot polispatrullen. Tre demonstranter greps misstänkta för mordförsök.

Runtom i landet har fler protesterande bönder gripits.

Bonde: ”Mycket ilska och smärta”

Roten till böndernas ilska är ett förslag från regeringen om att pressa ner landets stora utsläpp av kväveoxider till 2030. För lantbrukarna innebär det att mindre gödsel får användas och att mängden boskap i landet behöver minska med omkring 30 procent.

En dödstöt för lantbruket, menar bönderna, som känner sig orättvist placerade vid skampålen.

– Det här är inte en demokrati längre, det är en diktatur, säger lantbrukaren Jeroen van Maanen som slutit upp i protesterna, till The Guardian.

”Det är inte en demokrati längre, det är en diktatur” säger lantbrukaren Jeroen van Maanen.

Van Maanen har 130 kor i Zeewolde i centrala Nederländerna och tycker att regeringsförslaget är en hetsjakt på bönderna.

– Vi har föreslagit alla möjliga lösningar men blir ignorerade. Till slut kom de med en plan för att minska mängden boskap. Ingen annan sektor har minskat kväveutsläppen lika mycket som vi de senaste 30 åren. Därför är det så mycket ilska och smärta, säger han.

Regeringen: ”Vi har inget val”

Samtidigt är det ett faktum att Nederländerna plågas av höga nivåer av kväveoxider i luft och vatten. I landet bor 17,5 miljoner invånare och 16 miljoner grisar och kor, enligt WDR. Det gör Nederländerna till världens näst största exportör av jordbruksprodukter, skriver Reuters. Användningen av gödningsmedel är frikostig.

– Vi har inget val. Även om vi river upp förslaget imorgon så försvinner inte problemet. Om du vill bygga ett hus eller en väg kommer en jurist säga: ”Minska kvävet först – sedan får du tillstånd”. Vi måste göra någonting. Det är inte någon lyx. Det måste bli gjort, säger Rudi Buis, talesperson för jordbruksdepartementet.

Kritiker hävdar att bönderna pekas ut som skyldiga – medan stora utsläppare som trafiken och byggsektorn kommer undan.

Miljöorganisationen WWF menar att lantbrukarna inte ska sättas på bar backe men anser att landets högintensiva jordbruk är ohållbart.

– Vi exporterar 70 procent, behåller allt skräp och all vinst går till privata företag. Det är ett ohållbart system som inte kan fortsätta, säger Natasja Oerlemans, som är chef för matfrågor hos WWF i Nederländerna, till The Guardian.

LÄS VIDARE