61-årig man åtalas – hade sprängmedel och namnlistor på journalister

Polisens fynd: Svartkrut, sprängkapslar, gödsel och machetes

Uppdaterad 2021-09-17 | Publicerad 2021-09-16

Den 61-åriga mannen åtalas nu för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Vid husrannsakan fann man också en namnlista på journalister, politiker och kändisar.

Den 61-årige mannen hade sprängämnen och listor med ett 100-tal namn på journalister, kändisar och politiker i sitt hem.

Däribland flera medarbetare på Aftonbladet.

Nu åtalas han för bland annat grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Det är naturligtvis väldigt skrämmande att stå på en dödslista, säger Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg.

Det var i samband med eftersökandet av en annan person, två dagar före nyårsafton 2019, som den nu 61-åriga mannen greps i sitt hem i södra Stockholm.

På plats i flerfamiljshuset fann polisen en mindre mängd färdiga sprängämnen, men även en större mängd ämnen som enligt bombteknikerna var ”perfekta ämnen” att blanda för att få till ett färdigt sprängämne.

Samtliga saker kunde kopplas till 61-åringen, som på frågan varför han förvarade så mycket olika kemikalier hemma svarade att han ”tyckte det var roligt”.

I hemmet återfanns även skisser och ritningar på hur man tillverkar olika sprängladdningar.

Pilbåge och 3D-skrivare

Bland de beslagtagna föremålen fanns även bland annat en mindre mängd svartkrut, sprängkapslar, gödsel, en 3D-skrivare och termosar men även flera olika vapen som knivar, pilbåge, gevär och flera machetes samt instruktionsböcker om hur man bygger vapen.

Några av sakerna, däribland tomhylsor, kulor och knivar, hade inhandlats på nätauktionssajten Tradera.

I mannens sökningar på internet förekommer även en sökning på den fängelsedömde terroristen Anders Behring Breivik och vapen.

 Enligt polisen fanns en mindre mängd färdiga sprängämnen och större mängd ämnen som enligt bombteknikerna var ”perfekta ämnen” att blanda för att få till ett färdigt sprängämne. På bilden en påse med svartkrut.

Under torsdagen åtalades mannen, som nekar till brott, för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Samtliga brott är rubricerade som grova.

– Jag menar att mannen har sammanställt och förvarat material i syfte att åstadkomma explosion som skulle medföra fara för andra, säger kammaråklagare och förundersökningsledaren Marie Skeppstedt Törnström i ett uttalande.

En hemgjord raket hittades bland mannens saker.

Listor med 100-tal namn

I mannens datorer och hårddiskar fann polisen även listor med ett 100-tal namn och uppgifter om framförallt offentliga personer som antingen är eller har varit verksamma, däribland journalister, politiker, kändisar och myndighetsföreträdare.

Under den långa listan med namn återfinns även en notering om Almedalen, med slutsatsen att ”där går dom fritt på gatorna”. Där finns även en anteckning om båttransport och ”bagagekontroll?”.

Enligt åklagaren visar utredningen att mannen missaktat de angivna personerna, men menar att det inte finns något som tyder på att han skulle ha påbörjat något mot dem.

– Ingen av personerna är målsägande i ärendet, säger Marie Skeppstedt Törnström.

Några av sakerna, däribland tomhylsor, kulor och knivar, hade köpts på Tradera.

”Hot mot demokratin”

Bland de angivna personerna på listan finns bland annat flera journalister på Aftonbladet.

En av dem är tidningens politiska chefredaktör Anders Lindberg.

– Det är naturligtvis väldigt skrämmande att stå på en dödslista som en person som nu misstänks för ett av de allvarligaste brotten enligt brottsbalken har upprättat. Den här personen har uppenbarligen förberett detta väldigt noggrant och haft väldigt långtgående planer genom att både skaffa fram sprängämnen men också kartlägga ett antal personer, säger han.

Vidare menar Anders Lindberg, som även tidigare har varit föremål för en rad uppmärksammade hot, att den här typen av misstankar är ett allvarligt hot mot demokratin.

– Vi har sett i andra länder att sådana här förberedelser har lett till genomförande av terrordåd, och även i Sverige har personer gått från fantasi till verklighet, som exempelvis skolattacken i Trollhättan. Även på nätforum är sådana här saker väldigt närvarande och diskuteras. Jag tror därför att det finns en verklig risk för att folk kan gå från tanke till handling i sådana här fall.