Sabuni efter avhoppet: "Lyckades inte ena partiet"

Publicerad 2022-04-12

I fredags meddelade Liberalernas tidigare partiledare Nyamko Sabuni att hon avgår.

Nu kommenterar hon avhoppet för första gången.

– Jag har inte lyckats ena partiet, säger Nyamko Sabuni i Nyhetsmorgon.

Nyamko Sabuni lämnade plötsligt partiledarposten i fredags. På en presskonferens meddelade hon sin avgång utan att svara på några frågor.

Sedan dess har det varit tyst från den före detta partiledaren, tills nu. I Nyhetsmorgon i Tv4 säger Sabuni att hennes period som partiledare för Liberalerna har varit en tuff tid och att det är två saker som som hon framför allt har misslyckats med.

– Det ena är att ena partiet, det andra är att vända opinionen. Därför fattade jag ett beslut att lämna över stafettpinnen till Johan Pehrson, säger Sabuni.

”Har inte slutit upp”

Sabuni menar samtidigt att stödet från det egna partiet varit ”stort” och ”enormt”. Men på grund av några enstaka partimedlemmar har Liberalerna upplevts som splittrade.

– Vi har gått igenom en svår tid och fattat svåra beslut. Det är klart att det finns individer som inte riktigt förlikat sig med de besluten. De få personerna har gjort att det upplevs som att partiet varit splittrat, säger Nyamko Sabuni.

Sabuni menar att beslutet grundar sig i att hon insåg att hon inte kommer lyckas få hela partiet att sluta upp bakom henne. Därför har hon nu lämnat över till Johan Pehrson som enligt Sabuni redan har lyckats ena partiet.

– Ett parti som inte upplevs som enigt är inte heller särskilt intressant för väljarna, säger Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni.

”Har inte funnits avgångskrav”

Liberalerna har under en längre tid haft opinionssiffror under rikstadsspärren på 4 procent. I den senaste undersökningen från Aftonbladet/Demoskop fick Liberalerna endast 2,4 procent av väljarstödet.

Enligt Aftonbladets uppgifter var det Sabunis eget beslut avgå. Inte ens partiledningen fick veta någon orsak innan beskedet.

– För att det inte ska läcka ut har man hållit informationen i en begränsad krets, säger en källa i Nyamko Sabunis närmaste sfär.

Sabuni säger själv i programmet att det inte har funnits någon intern press på hennes avgång.

– Jag tog det här beslutet helt själv. Som ledare för ett parti med svårigheter är man alltid medveten om det. Det är klart att det har funnits en och annan som önskat min avgång. Men det har inte funnits några avgångskrav, säger Sabuni i Nyhetsmorgon.