Uppgifter: Ryssland använder kemvapen i Mariupol

Publicerad 2022-04-12

Ryssland varnade för att kemvapen kan användas i Mariupol.

Samma kväll kom larmet om att de förbjudna vapnen släppts ner över staden:

"För 1,5 timme sedan användes en okänd substans i Mariupol. Offren upplevde andningssvikt och problem med motoriken. Troligen kemiska vapen”, twittrade den ukrainska riksdagsledamoten Ivanna Klympush.

Donetsks separatistledare, Eduard Basurin, har hävdat att det inte är lönt att storma Azovbataljonens underjordiska befästningar i Mariupol. Man måste använda kemiska trupper, har han sagt enligt den ryska nyhetsbyrån Ria på Telegram.

Under måndagskvällen kom uppgifter om att kemiska vapen har använts i staden.

"I morse varnade Ryssland för att använda kemiska vapen mot försvararna i Mariupol. Nu rapporterar Azovbataljonen att Ryssland har gjort det. Ryssland kommer inte att sluta förrän de stoppas", skrev Ivanna Klympush på Twitter.

Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har uttryckt sin oro för att Ryssland ska använda kemvapen och kräver att väst sätter in hårdare sanktioner.

– Jag skulle vilja påminna världens ledare om att den ryska militärens eventuella användning av kemiska vapen redan har diskuterats. Och redan då innebar det att det var nödvändigt att reagera mycket hårdare och snabbare på den ryska aggressionen, sa han under nattens tal.

Ukrainas vice försvarsminister Hanna Malyar sa under tisdagsförmiddagen att det kan röra sig om fosfor som har använts i Mariupol, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Det finns en teori om att det kan vara fosforammunition. Officiell information kommer senare.

Vita fosforbomber är enligt internationell rätt förbjudna att använda i tätbefolkade områden, men tillåts på öppna platser som skydd för militärtrupper.

Förstörda byggnader i utkanten av Mariupol. Arkivbild.

”Djupt oroande rapporter”

Uppgifterna om kemiska vapen har inte bekräftats men både Storbritannien och USA utreder.

– Vi arbetar brådskande med partners för att verifiera detaljer, säger Storbritanniens utrikesminister Liz Truss enligt tyska DW.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon ser allvarligt på uppgifterna.

– Vi kan inte bekräfta uppgifterna just nu och fortsätter att följa situationen noga, säger Pentagons talesperson John Kirkby, enligt The Guardian.

– Rapporterna, om de stämmer, är djupt oroande och reflekterar den oron vi haft om Rysslands eventuella användande av olika typer av kravallkontrollerande medel, exempelvis tårgas blandat med kemiska ämnen, i Ukraina.

Även om uppgifterna om att kemiska vapen använts inte är bekräftade menar Försvarshögskolans lärare i militär strategi, Joakim Paasikivi, att Ryssland kan ha gjort det eftersom de har använt sådana vapen förut.

– Ryssland har använt kemvapen i Syrien. Så tröskeln för att använda det är kanske lägre för ryssarna än för andra. Men att ryssarna har använt det måste vi ha riktiga bekräftelser på, säger han i Aftonbladets Krigsrapporten.

Mariupol har varit under hård attack. Arkivbild.

Biden har lovat att reagera

USA:s president Joe Biden har tidigare sagt att han lovar att svara om Ryssland och Putin använder massförstörelsevapen.

– Vi kommer att svara om han använder det, sa Biden i mars enligt amerikanska CNBC och betonade att Nato och USA:s svar beror på hur allvarlig Rysslands attack är.

– Reaktionens karaktär beror på användningens karaktär, menar Biden.

Den ryska separatistledaren Basurin förnekar anklagelserna om att kemiska vapen har använts i Mariupol.