Erdogan: Misstag om Sverige och Finland går med i Nato

Publicerad 2022-05-13

Det vore ett misstag att låta Sverige och Finland gå med i Nato.

Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar AFP.

– Den turkiska regeringen har inte framfört denna typ av budskap direkt till oss, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Enligt AFP tror presidenten inte att det vore bra för Turkiet om Sverige och Finland gick med i den militära försvarsalliansen.

– Sverige har blivit ett hem för PKK och andra terrorgrupper. Vi ser inte positivt på deras medlemskap, säger Erdogan.

Som ett av ett 30-tal Natoländer måste Turkiet godkänna en svensk ansökan om Natomedlemskap.

Linde: Inte framfört till oss

– Den turkiska regeringen har inte framfört denna typ av budskap direkt till oss, inte heller i det Nordatlantiska rådet som består av de 30 Nato-ländernas ambassadörer i Natohögkvarteret i Bryssel, säger utrikesminister Ann Linde (S) efter Erdogans utspel.

Utrikesministern säger att hon kommer att samtala med den turkiska utrikesministern under det informella Nato-mötet i Berlin under helgen, där också Sverige och Finland bjudits in.

– Vi kommer då ha tillfälle att samtala med varandra om en eventuell svensk Nato-ansökan och jag hoppas att vi även fortsatt får positiva besked från alla de 30 Nato-länderna. Många av de 30 allierade har offentligt uttryckt mycket starkt stöd för Sverige och Finland, säger Ann Linde.

Till Ekot säger Linde att ratificeringsprocesser alltid innehåller osäkerhetsfaktorer.

– Det känner jag mycket väl till som före detta handelsminister. Men det är också så att det finns en väldigt stark önskan från många länder att Sverige och Finland ska bli medlemmar, säger hon.

Reaktioner från Finland

Den finska justitieministern Anna-Maja Henriksson uppger att hon inte är förvånad över den turkiska presidentens utspel.

– På ett sätt är jag inte förvånad. Men samtidigt har jag upplevt att signalerna så här långt har varit andra, säger hon till Dagens industri.

– Man får en liten känsla av att han (Erdogan) av någon orsak har behov att visa att han inte riktigt tycker att det här en så bra idé, fortsätter hon.

”Bör gå med snabbt”

Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö meddelade under torsdagen att de anser att landet bör ansöka om att gå med så snabbt som möjligt.

Riksdagen presenterade sin uppdaterade säkerhetsanalys under en pressträff på fredagen. Utrikesminister Ann Linde (S) meddelar att analysen har mynnat ut i bedömningen att ett Nato-medlemskap skulle öka säkerheten för Sverige.

– Den främsta konsekvensen av ett medlemskap i Nato är att vi skulle omfattas av säkerhetsgarantier och skulle höja tröskeln för militära konflikter, sa Ann Linde på en pressträff.

Även om analysen pekade på många fördelar med ett Natomedlemskap har inget definitivt besked kommit från regeringen än.

Tidigare Nato-utspel

Tidigare har även Kroatiens president Zoran Milanovic ställt sig kritisk till ett svensk och finskt Nato-medlemskap. Under april uppmanade han det kroatiska parlamentet att stoppa ländernas eventuella inträde i försvarsalliansen.

Jens Stoltenberg, Natochef, har tidigare uttalat sig positivt om ett svenskt och finskt medlemskap i försvarsalliansen.

Följ ämnen i artikeln