Ryssarna drar sig tillbaka: ”Omöjligt att ta Kiev”

Uppdaterad 2022-03-29 | Publicerad 2022-03-28

Flera ryska styrkor drar sig tillbaka från Kiev.

Ett tecken på att Putin gett upp försöken att erövra huvudstaden, enligt experter.

– Det skulle vara omöjligt för dem, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Följ ämnen
Ukraina

De senaste dagarna har Ukrainas försvarsstyrkor återtagit territorium på flera håll i landet. Det handlar bland annat om byar öster om Charkiv samt i Irpin och Gostomel. Även småorter söder om Sumy ska ha tagits tillbaka.

– Jag vet inte om det är stora framsteg, men de gör framsteg. Hur mycket terräng de tagit tillbaka är väldigt svårt att säga, men allt tyder på att de varit framgångsrika nordväst om Kiev, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi och fortsätter:

– Det verkar troligt att ryssarna gått till försvar av ”innehavd gruppering”, som det heter, och att ukrainarna gripit initiativet lokalt.

Samtidigt kommer uppgifter från marken om att två ryska bataljoner retirerat till Belarus från områdena kring Kiev. Ukrainas generalstab hävdar att de ryska styrkorna lidit stora förluster och säger att antalet styrkor som tar sig in i Ukraina från Ryssland minskat kraftigt.

Förödelse efter ryska attacker i Byshiv i utkanterna av Kiev.

Nya förhandlingar i veckan

Paasikivi tror att Ryssland nu gett upp försöken att inta Kiev. Något även experter som Dagens Nyheter pratat med ser tecken på.

– Min bestämda uppfattning är att ryssarna inte kan omringa Kiev och verkligen inte ta Kiev. De har haft ambition tidigare att kunna göra räder och slå mot statsledning, men det skulle vara omöjligt för dem med tanke på att ukrainarna har initiativet i nordväst, säger Paasikivi.

– Mycket tyder på att de inte har förmåga eller längre avsikt att gå mot Kiev.

Under tisdagen väntas nya fredsförhandlingar hållas i Turkiet, men Paasikivi tror inte att Ukrainas framgångar påverkar samtalet nämnvärt.

– Det centrala för Ryssland är att presentera en seger och att man ”befriat Donbass”, där sitter man ganska starka. Ryska retoriska figurer kan använda en rad saker för att motivera det som en seger, säger han.

En ukrainsk soldat håller vakt i Lukyanivka, utanför Kiev.

Avfärdar Koreascenario

– Det viktiga för Ukraina oavsett vad man landar i är att få ett Ukraina med territoriell integritet med säkra och erkända gränser. Det är en förutsättning för framtida medlemskap i EU till exempel, men vi är definitivt inte där än.

Ukraina har befarat att Vladimir Putin ska försöka skapa ”ett Nordkorea och Sydkorea” i landet genom att ta full kontroll över de sydöstra delarna. Något Paasikivi håller som osannolikt.

– Om vi tittar på kartan på vad som är rött, så är det mindre än 20 procent. Det blir en ganska liten del sett till hela Ukraina, ungefär lika stort som Finlands avträde i vinterkriget. Naturligtvis skulle det göra väldigt ont. Om det är acceptabelt för Zelensksyj och ukrainarna är svårt att säga.

ANNONS