Misstänkte terrorskytten vägrar prata med polis

Uppdaterad 2022-06-27 | Publicerad 2022-06-26

I två dagar har Zaniar Matapour vägrat prata med polisen om dödsskjutningen.

Enligt försvararen John Christian Elden vill 43-åringen inte vara med på ljud- och bildupptagningar.

– Vi är ännu inte i en position där vi kan få hans förklaring, säger åklagare Børge Enoksen.

För andra dagen i rad har den misstänkte terrorskytten Zaniar Matapour vägrat prata med polis i förhör. Vid lunchtid under söndagen gjorde polis utan framgång nya försök att höra 43-åringens version av händelserna utanför London Pub.

– Vi vill hålla förhör. Vi är ännu inte i en position där vi kan få hans förklaring. Vi kommer att försöka förhöra honom kontinuerligt eftersom det är en central del av utredningen, säger Børge Enoksen på en presskonferens under söndagen.

Mannen vill enligt försvararen John Christian Elden endast vara med på ljud- eller bildupptagningar om det blir offentligt. Enligt försvararen beror det på att han är rädd för att polisen ska ändra innehållet i hans förklaring.

– Polisen har ägnat drygt en halvtimme åt att försöka övertala den misstänkte att de inte vill manipulera hans förklaring. Han har inte accepterat det svaret och har använt sin rätt till att inte ge någon förklaring till polisen, säger Elden till VG.

”Respekterar hans rätt”

Under söndagens presskonferens fick åklagare Enoksen frågor om hur han ser på att den misstänkte skytten vägrar att prata med polisen.

– Vi respekterar hans rätt att inte förklara sig, vi förhåller oss till regelverket. Samtidigt vill vi ha hans förklaring, men det är viktigt att behålla en hög rättsäkerhet, säger han.

Åklagaren upprepade även gårdagens besked att polisen undersöker flera hypoteser om varför Zaniar Matapour gick till attack. Psykisk ohälsa är ett av spåren.

– Han har hittills inte velat samarbeta för att få sitt hälsotillstånd undersökt, säger han.

John Christian Elden understryker att hans klient ännu inte sagt något om motivet.

– Det är väldigt oklart om det finns något motiv. Det betyder också att man ska vara väldigt försiktig med att spekulera i orsakerna till varför detta hände, säger han.

Under måndagen inleds häktningsförhandlingar.

Människor sörjer efter dådet i centrala Oslo.