Robinas familj kommer inte in på flygplatsen: ”För mycket skottlossning”

Uppdaterad 2021-08-24 | Publicerad 2021-08-23

UD har skickat militärplan till Afghanistan och lovar att få hem alla svenskar från det numera talibanstyrda landet.

Samtidigt kämpar svenska Robina Ansary och hennes familj med att ens ta sig till flygplatsen.

– Det var för mycket skottlossning så vi var tvungna att åka tillbaka, säger Robina Ansary.

Utrikesdepartementets presstjänst gick under lördagen ut och lovade att alla svenskar som är i Kabul kommer att få plats på planen därifrån. Samtidigt gick ett sms ut till alla de drygt 400 personer som skrivit upp sig på UD:s svensklista:

”Det är mycket oroligt på vägen till och kring flygplatsen. Att ta sig dit kan därmed vara förenligt med fara. Man måste därför själv noga överväga om det är möjligt och säkert att ta sig till flygplatsen.”

En av mottagarna av sms:et var Robina Ansary, som är i Kabul med sin man och tre barn.

– De går ut och ger löften men håller sen inte vad de lovar. Får vi inte hjälp utifrån med att komma in på flygplatsen, då tror jag det är omöjligt för de flesta barnfamiljer att komma in, säger hon.

Robina Ansary är fast i Kabul med sin man och tre barn.

”För mycket skottlossning”

Familjen har försökt ta sig in på flygplatsen fler gånger, men tvingats vända om på grund av säkerhetsläget.

– Det var för mycket skottlossning. Man hör skottlossning hela tiden och ser tårgas. Det är så mycket människor att det bara inte går att komma fram. Man blir livrädd. Det var bara att åka därifrån. Man tänker bara, bort med barnen härifrån, säger Robina Ansary.

Hon tror att barnfamiljerna kommer att behöva extra hjälp för att ta sig till flygplatsen, eftersom man inte kan stå där i flera dagar med barn.

”Enskilt ansvar”

På måndagen meddelade utrikesminister Ann Linde (S) att 170 personer har evakuerats från Kabul.

Hon påpekade att resenärer som valt att inte följa avrådan att åka till Afghanistan och uppmaningen att lämna landet, har ett enskilt ansvar för riskbedömningen av sin resa och möjligheten att lämna landet.

– Utrikesdepartementet har informerat svenskar om möjligheten att lämna Afghanistan via Kabuls flygplats, och bistår svenskar på plats i den mån det är möjligt. Det finns flera flyg från Kabuls flygplats även de närmsta dagarna, och vi erbjuder platser till alla på svensklistan som vill lämna Afghanistan. Det är många osäkerhetsfaktorer i det här arbetet, och vi kan inte garantera att vi kommer att lyckas fullt ut, sa Ann Linde om de cirka 500 svenskar som finns i Afghanistan.

Enligt utrikesministern försöker man hitta andra vägar att få in lokalanställd personal på flygplatsen. Men UD vill inte kommentera om man också planerar för att hjälpa privatpersoner med transport.

USA:s marinkår under evakuering vid Kabuls flygplats.

”Skulle aldrig utsätta mina barn för fara”

När talibanerna intog Kabul söndagen den 15 augusti hade Robina Ansary och hennes familj varit flera månader i Afghanistan, för att hälsa på familj under föräldraledigheten.

– Många har hört av sig till mig och undrat varför jag inte följt UD:s råd och om jag är en flykting som semestrar i landet som jag flytt från. Jag är svensk medborgare som bott i Sverige sedan 20 år och jag jobbar som sjuksköterska. Jag har besökt Afghanistan tre gånger senaste åren och upplevt Afghanistan som ett stabilt ställe. Vi utvisar ju barn hit, då kan man ju tänka att det är stabilt, säger hon.

Att Robina Ansary missade uppmaningen från UD den 5 augusti, om att alla svenskar borde lämna landet, säger hon berodde på att det inte gick att gå in på UD:s hemsida då internet legat nere.

– Jag är sjuksköterska som räddar liv, jag vet hur jag ska ta hand om mina barn. Och jag skulle heller aldrig utsätta mina barn för fara om jag visste att det var så farligt som det blivit nu, säger Robina Ansary.