Dödade fem under 34 skräckminuter i centrumattack

37-årig dansk misstänks för morden i norska Kongsberg

Publicerad 2021-10-14

I 34 skräckfyllda minuter gick mannen runt i norska Kongsberg och sköt ner människor med sin pilbåge.

Under attacken lyckades han fly undan polisen genom att skjuta pilar mot dem.

Mannen har erkänt omständigheterna kring attacken.

Gripandet ska ha fångats på film.

Här liverapporterar vi det senaste om pilbågsattacken i Kongsberg i Norge.

  • Amanda Hällsten
    16 okt 2021

    Till norska TV2 sade mannens advokat Fredrik Neumann tidigare under lördagen att han ”håller med om de preliminära slutsatser och bedömningar som polisen gjort i ärendet”.

    Enligt Neumann var det han som krävde en fullständig rättsmedicinsk undersökning av Bråthen, som nu hanteras av sjukvården.

    En mindre rättsmedicinsk undersökning gjordes redan 2020.

    – Resultatet av den önskar vi inte säga något om. Bakgrund till det är att vittnen inte ska läsa om hans mentala hälsa i pressen. Vittnen ska ge oss sin egen uppfattning, säger Per Thomas Omholt under pressträffen.

    Den misstänkte har haft kontakt med vården ett antal gånger under flera års tid. Nu vill statsförvaltaren (motsvarande länsstyrelsen i Sverige) i Oslo och Viken undersöka hur sjukvårdens hanterat den misstänkte.

    Statsförvaltaren skriver i ett mejl till NTB att de redan varit i kontakt med både den kommunala sjukvården och specialistvården. (TT)

  • Amanda Hällsten
    16 okt 2021

    Andréa, Hanne, Liv ,Gunnar och Gun dog I den attack som Espen Andersen Bråthen, 37, misstänks för.

    Polisen offentliggjorde det på en presskonferens under lördagen.

    – De är i sorg och har det tungt och svårt, säger Astrid Røkeberg, familjernas advokat, till NTB.

    Läs artikeln här: De mördades i pilbågsattacken i Norge.

  • Amanda Hällsten
    16 okt 2021

    Därefter avslutas pressträffen.

  • Amanda Hällsten
    16 okt 2021

    – Vi har fått in mer än 50 vittnesmål. Vi genomför även tekniska undersökningar, säger polisinspektör Per Thomas Omholt.

  • Amanda Hällsten
    16 okt 2021

    Polisen har hållit tre förhör med Espen Andersen Bråthen. På grund av hans hälsotillstånd har inga fler förhör kunnat hållas.

    – Han kommer förhöras på nytt så fort det är möjligt med hänsyn till hans hälsotillstånd, säger polisinspektör Per Thomas Omholt.

    Han säger också att mycket talar för att offren ska ha varit slumpmässigt utvalda.

Attacken som skakar Norge blev en världsnyhet under onsdagskvällen. Första larmet om en man beväpnad med pilbåge som siktade på människor i Kongsbergs centrum kom klockan 18.13.

Det gick snabbt upp för polisen att man stod inför en skrämmande situation.

Gärningsmannen rörde sig över stora områden i centrum av lilla Kongsberg, åtta mil väster om Oslo. På flera ställen sköts människor ner.

Under natten gick polisen ut i ett pressmeddelande om att den gripne mannen är en 37-årig dansk medborgare.

Gripandet ska ha fångats på film. Bilder visar hur  gärningsmannen sträcker händerna i luften och tre väpnade poliser griper honom. 

”Polisen bekräftar denna information om den gripne eftersom det florerar många rykten i sociala medier om möjliga gärningspersoner som inte kan knytas till de allvarliga händelserna”, skriver polisen.

Området där den ensamme mannen skapade skräck beskrivs som lugnt. Många studenter och barnfamiljer bor i de låga flerfamiljshusen där flera butiker ligger längs med torget.

Skadade en ledig polis

Mördaren verkar ha skjutit besinningslöst mot alla som hade oturen att komma i hans väg.

– Det är flera brottsplatser och därför är det ett stort område som är avspärrat, säger polischefen Øyvind Aas under sena kvällen.

Polisen närmade sig 37-åringen tidigt under attacken efter att han hade siktat och skjutit på kunder inne i en lokal Coop-butik.

Han lyckades fly efter en konfrontation.

– När poliserna hittat honom blev det en konfrontation mellan poliserna och den beväpnade mannen. Då avlossade mannen flera pilar mot poliserna och han använde en kraftig pilbåge, inte någon leksak utan ett dödligt vapen, säger Øyvind Aas till DN.

En civil polis som handlade i butiken på ledig tid besköts av gärningsmannen. Polisen vårdades i natt tillsammans med en annan skadad på intensivvårdsavdelning.

Ingen av de två skadade ska ha ett livshotande tillstånd.

Flera vittnen berättade under kvällen i norsk press om dramat på torget när polisstyrkan försökte gripa mannen inne i Coop-butiken.

Studenten Sarkis Younan, 24, tittade på Netflix när tumultet började utanför fönstret.

– Jag tittade på ”Squid Game” när jag plötsligt hörde sirenerna. Jag trodde att det var i tv-serien, säger han till VG.

– Plötsligt hör jag poliserna skrika utav helvete ”Lägg ner vapnet!”, säger han till VG.

Tumult inne på Coop

Direkt efteråt såg han flera polisbilar stanna utanför butiken. Poliser med sköldar och skyddsutrustning sprang in i lokalen.

– Poliser gick runt och bankade på fönster och uppmanade alla att hålla sig inne, säger Sarkis Younan till tidningen.

Gärningsmannen lyckades springa ut ur butiken efter den första konfrontationen.

– Han valde att försvinna från brottsplatsen och var utanför vår kontroll en tid innan vi fick kontakt med honom igen och kunde gripa honom, säger Øyvind Aas.

Polispatrullerna jagade mannen som flydde till fots genom gator och bakgårdar. Längs med hans väg låg döda och skadade.

En bit från matbutiken hörde Thomas Nilsen, som bor i området, en av attackerna. Han beskriver skrik som var ”så pass oroväckande att man la märke till dem”.

– Inte många minuter senare kom det ännu en gång några vanvettiga kvinnoskrik. Jag har aldrig hört något liknande. Det var dödsskrik, säger han till Dagbladet.

Ute på gatan var det kaos. Thomas Nilsen såg stora polisstyrkor och flera skadade som fick första hjälpen.

Polisen sköt varningsskott mot mannen innan han kunde gripas.

Under natten kunde man inte uppge hur många av offren som dödats efter polisens första sammandrabbningen med mannen.

I natt var fem människor bekräftat döda. Polisen kunde inte uppge offrens kön eller ålder.

Det finns också uppgifter om att pilbågemannen kan ha använt en kniv under attacken. Enligt norsk media ska en kvinna ha blivit knivskuren av gärningsmannen under vansinnesrundan i centrum.

Polisen ville i natt inte kommentera de uppgifterna.

Greps efter 34 minuter

Först klockan 18.47, 34 minuter efter det första larmet, kunde mannen gripas och föras till arresten i Drammen. I natt pågick husrannsakan i den misstänkte mannens hem.

Polisen slog en järnring kring Kongsberg efter attacken. Personal från stora delar av Norge skickades till området. Flera helikoptrar och en bombgrupp ingick i insatsen.

Norska säkerhetspolisen kopplades också snabbt in i utredningen. Polisen uppger sig vara säkra på att mannen agerat ensam. Men man tog ändå beslut om att alla poliser i hela landet tillfälligt ska bära vapen, något norska poliser vanligtvis inte gör.

Frågan om attacken kan röra sig om ett terrordåd hängde i natt i luften.

Ska ha konverterat till islam

Enligt källor till norska TV2 är mördaren en man som ska ha konverterat till islam. Han ska ha haft flera kontakter med den norska sjukvården.

– Motivet är fortfarande oklart. Det är naturligt att undersöka om det kan handla om ett terrordåd, säger polischefen Øyvind Aas.

polischefen Øyvind Aas.

Sent i natt uppgav polisen att den misstänkte är en 37-årig dansk medborgare och att han förhörts.

Vid 02-tiden kom mannens utsedda advokat Fredrik Neuman till polishuset, vid 05-tiden på torsdagsmorgonen mötte han de väntande journalisterna.

– Jag har pratat med min klient och vi har blivit förhörda, säger 37-åringens advokat till VG.

– Han samarbetar med polisen och förklarat händelsen i detalj, säger Fredrik Neuman.

– Det är självklart väldigt viktigt att få höra hans förklaring och varför han begått dessa handlingar, säger polischefen Øyvind Aas.

Avgående statsministern Erna Solberg uttryckte bestörtning över attacken på en presskonferens vid 23-tiden på onsdagen.

– Jag förstår att många är rädda. Därför är det viktigt att understryka att polisen anser sig ha kontroll på situationen, sa hon.

Morden i Kongsberg påverkar även på den norska regeringsbildningen.

I dag, torsdag, tar Jonas Gahr Støre (S) över som statsminister i en ceremoni som tros bli annorlunda efter attacken, särskilt som man ännu inte kunnat utesluta att det är ett terrordåd.

”Fruktansvärd attack i Norge i kväll med flera döda och skadade. Mina tankar är hos de drabbade samt deras nära och kära”, skriver Stefan Löfven på Twitter.