”Vågar knappt sova för det sprider sig så fort”

Uppdaterad 2021-08-12 | Publicerad 2021-08-11

Släckningsarbetet på den grekiska ön Evia pågår dygnet runt.

Ett svenskt par som Aftonbladet har pratat med är på den närliggande ön Skiathos och håller ständig koll på utvecklingen.

– När de lyckas släcka på ett ställe så börjar det brinna på ett annat.

De våldsamma skogsbränder som härjar i Grekland fortsätter vinna mark, brandröken sprider sig över den annars så vackra övärlden. Flera länder deltar i det intensiva släckningsarbetet men ännu har man inte lyckats få kontroll över bränderna.

Ljuset från lågorna får den kraftiga brandröken att lysa röd på himlen över de grekiska öarna.

Ett svenskt par som Aftonbladet kommit i kontakt med befinner sig på semester i området Achladies, tio minuter från Skiathos stad. Under måndagen har de sett fyra plan släppa vattenbomber över de drabbade områdena på den närliggande ön Evia.

– Från stranden ser man hur de flyger och vattenbombar, men det flammar upp direkt. När de lyckas släcka på ett ställe så börjar det brinna på ett annat. De verkar inte få stopp på det, säger kvinnan i paret.

– Det är jättehemskt och vi ska vara på semester, så ser man det här. En konstig känsla.

Brandrök sprider sig

Hon beskriver att släckningen är ett ständigt pågående arbete och att stor del av semestern har gått åt till att sitta och kolla på utvecklingen.
I luften cirkulerar helikoptrar som svenskan gissar håller koll på om bränder uppstår i närheten av där de befinner sig. På flera ställen på Skiathos försöker man arbeta förberedande.

– Vi var uppe och åkte i bergen här på Skiathos och då stod det brandpersonal med brandbilar beredda uppe i skogen.

I bergen sitter brandmännen beredda att ingripa, skulle det flamma upp i den knastertorra marken. Brandröken tornar upp sig i horisonten.

Paret kom till Skiathos i lördags. Sedan dess upplever de att branden har minskat en aning, men att brandröken däremot har spridit sig mer. I början av resan hyrde de motorcyklar för att kunna se sig om, men nu används fordonen snarare till att undvika röken.

– Jag försöker att njuta, men i dag är det jätterökigt så det går inte. Vi har fått förflytta oss för att det är så mycket rök. Den är nog inte så hälsosam.

På ön Evia har vissa byar blivit helt omringade av de våldsamma bränderna och man tvingas evakuera hundratals människor vattenvägen: kustbevakning, färjor och privatbåtar kör i skytteltrafik.

”Man vågar knappt sova”

I dagarna har de träffat andra svenskar som delar deras oro.

Kvinnan berättar att de knappt vågar sova om nätterna eftersom både branden och röken sprider sig så fort, och på ön är det extremt torrt. Skulle det börja brinna har de som plan att ta motorcyklarna och försöka få tag i en båt.

”Det är en konstig känsla att sitta och dricka drinkar och se domedagen pågå genom fönstret.”

Har ni fått några uppmaningar eller råd för vad man ska göra om det börjar brinna nära er?

– Nej, jag pratade med Apollo idag och frågade vad de gör om det börjar brinna på Skiathos. ’Om det börjar brinna i erat område så skickar vi ut ett sms’ sa de. Men vi är ju inte bara på hotellet, så vi vill ha ett sms om det börjar brinna nånstans på hela ön, för vi är ju överallt. ’Jag ska skriva en anteckning om det’ sa han då. Det tyckte jag var sådär. Man vill ju veta om det brinner på ön.

På lördag återvänder svenskarna till Sverige efter en vecka på den grekiska ön. Deras tankar går till de som inte har samma möjlighet.

– Jag tycker så himla synd om de som håller på med det här, som drabbas av det, helt fruktansvärt. De som jobbar med branden och de som fått åka härifrån. Det är ju på 35 000 hektar, så det är ganska mycket.

DAILY Släckningsarbetet i Grekland – inifrån

Aftonbladet Daily med Anders Markus, samordnare för Sveriges brandflyg på plats.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen