Polisen: ”Det har hänt alldeles för ofta”

Tog av mössorna för sina kollegor

Publicerad 2021-10-04

Prick klockan 12 hedrade hundratals poliser sina omkomna kollegor med en tyst minut på Stortorget i Malmö. Minnesstunden hölls av Eddie Rosander, yttre befäl. Han påpekade att dödsfall i tjänsten tycks bli allt vanligare inom kåren.

– I början av min karriär hände det inte så ofta. Nu är det återkommande, säger Eddie Rosander, yttre befäl.

Klockan 12 höll polisen i Region syd en tyst minut på Stortorget, Malmö för att hedra de poliser från säkerhetsgruppen som dog i trafikolyckan med Lars Vilks.

Uppslutningen var massiv med både hundratals polismedarbetare, personal från räddningstjänsten och Tullverket.

30 sekunder innan klockan slog tolv uppmanade det yttre befälet Eddie Rosander sina kollegor att ta av sig sina mössor under den tysta minuten. Flera poliser började famla med sin mössa, men förstod snabbt att man skulle vänta en stund.

När den tysta minuten inföll stod rader av poliser barhuvade med böjda huvuden framför statyn av kung Karl X Gustaf.

Även åskådare som samlats i en halvring framför poliserna tystnade. Någon höll sin keps i handen.

En kort stund infann sig en stillhet på det, i vanligtvis, så livliga torget. Det enda som hördes var ett bakgrundssorl från intilliggande caféer och avlägsen trafik.

Poliser i Malmö samlades och hyllade sina kollegor som dog i kraschen.

Efter minnesstunden fick Aftonbladet en pratstund med Eddie Rosander, yttre befäl. Han hade glansiga ögon och ett bistert uttryck.

– Det är tunga känslor. Vi har haft det här alldeles för många gånger den sista tiden. Idag blev det min uppgift att hålla i det. Det är en jobbig sak att göra när ens kollegor ha gått bort, säger Eddie Rosander.

Han förklarade att uppmaningen till mössavtagning var en gest för att hedra kollegorna.

– Kollegorna här var inte nära vänner till mig denna gången. Men jag visste vilka de var. Jag har kollegor som var mycket närmare och vi försöker stötta dem idag.

Eddie Rosander, yttre befäl, säger att han tycker att det är för ofta som poliser dör i tjänst.

”Verksamheten måste fortgå”

Polisen i region syd jobbar nu med att stötta de som drabbats hårt av att förlora kollegor. Extra personal är underrättade att de kanske måste hoppa in och hjälpa till – om kollegor inte orkar arbeta.

– Den yttre verksamheten måste fortgå men vi kommer också försöka ta hand om varandra. Stötta varandra och se till att vi har personal som kan hoppa in om det är andra som behöver gå hem, säger Eddie Rosander.

Det får man göra om man mår dåligt?

– Absolut. Sedan kanske inte alltid är det bästa men man kanske får gå in och sätta sig en stund och prata av sig. Då tar vi hand om dem.

Hur ovanligt är den här typen av händelser?

– Det känns som det har blivit vanligare. Det har hänt alldeles för ofta på den sista tiden. Många gånger det sista året bara.

”Nu känns det som det är återkommande”

Eddie Rosander påpeka att han inte sitter inne på någon statistik men hans känsla är att den här typen av händelse har blivit allt vanligare.

– I början av min karriär så hände det inte så ofta. Nu känns det som det är återkommande.

Han lyfter fram två andra händelser där kollegor mist livet. Den senaste så sent som i somras.

– Vi hade en tyst minut när vår kollega i Göteborg blev skjuten. Sedan hade vi en kollega i Malmö som också dog i en trafikolycka.

Sophia Willander, ordförande polisförbundet Region syd, berättar att man jobbar intensivt med krisstöd till kollegor som jobbade nära de omkomna och till de som var på olyckan och personal på regions ledningscentralen.

– Det är oerhört omskakande. Detta var två duktiga och omtyckta kollegor. De lämnar ett stort tomrum. Det har verkligen strömmat in kondoleanser från när och fjärran, säger Sophia Willander.

Alla polisstationer flaggade på halv stång, sa Region Syds polischef under polisens pressträff. Här är polisstationen i Malmö.

Följ ämnen i artikeln