Australien häver utreseförbud

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2021-10-27

Operahuset i Sydney – snart hoppas Australien kunna ta emot utländska besökare igen. Landet stängde sina gränser mot omvärlden i mars 2020. Arkivbild.

Från och med nu behöver australier inte längre be om tillstånd för att lämna landet. Och de som är fullvaccinerade kan sex månader efter andra sprutan få en påfyllnadsdos.

Vaccinerade australier behöver inte längre söka tillstånd för att åka utomlands och landet förbereder sig för att kunna ta emot utländska studenter och personer med arbetsvisum före årets slut. Detta då man räknar med att nå målet på 80 procent dubbelvaccinerade nästa vecka.

Australien stängde sina gränser mot omvärlden i mars 2020.

– Den nationella planen fungerar, säger premiärminister Scott Morrison, enligt SBS News.

Enligt myndigheterna är nu mer än 74 procent av australier över 16 år fullvaccinerade och över 87 procent har fått en första dos.

Australiska myndigheter har även godkänt att covidvaccinet från Pfizer-Biontech används som en påfyllnadsdos för de som redan fått två omgångar vaccin, oavsett vilken sorts vaccin som man tidigare har fått. Alla över 18 år ska kunna få en påfyllnadsdos, en så kallad booster, tidigast sex månader efter den senaste sprutan. Nästa vecka lovar myndigheterna presentera en plan för hur booster-doserna ska prioriteras i befolkningen.

– Vi planerar inleda påfyllnadsvaccineringen senast den 8 november, vi har vaccinen och vi har distributionsvägarna, säger landets hälsominister Greg Hunt vid en presskonferens.

Bland annat de som bor på äldreboende kommer först att erbjudas påfyllnadsdoser. Sedan tidigare har det varit möjligt för personer med nedsatt immunförsvar att få en tredje dos.

– Australien kommer att bli ett av de länder med högst vaccinationsgrad i världen, ett av de samhällen där man senast har blivit vaccinerad, säger Hunt.