Tegnell om kritiken: Gjorde det bästa som vi kunde

Publicerad 2021-10-30

Sveriges hantering av coronapandemin präglades av senfärdighet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att man gjorde det man kunde utifrån läget.

– I den situationen som vi befann oss i gjorde vi det bästa som vi kunde, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Aktuellt.

Coronakommissionen som granskat Sveriges hantering av coronapandemin kom med sin andra delrapport på fredagen och den innehöll svidande kritik.

Bland annat lyfte rapporten de inledande skyddsåtgärderna som beskrivs som otillräckliga för att stoppa eller ens begränsa smittspridningen i landet.

Nu svarar Anders Tegnell på kritiken i SVT:s Aktuellt och menar att man alltid kan bli bättre.

– Självklart ska vi lära oss av våra erfarenheter. Vår bedömning är att den situationen som vi befann oss i vid olika lägen gjorde vi det bästa som vi kunde utifrån den kunskap som fanns och de resurser som fanns och det mandat vi hade, säger Anders Tegnell i SVT:s Aktuellt.

Smitta från Italien och Österrike

Även den tillfälliga ändringen i smittskyddslagen och pandemilagen får kritik och borde kommit på plats tidigare, enligt rapporten.

Under gårdagens presentation av rapporten beskrev Mats Melin, ordförande för Sveriges coronakommission, om smittspridningen och hur den kom till Sverige.

Han underströk att smittspridningen framför allt kom från Italien och Österrike.

– Det fanns troligen ingen spridning före vecka nio, den vecka då Stockholm hade sportlov. Smittan spreds från italienska och österrikiska alperna via resenärer. Sedan skedde nästan alla smitta inom landet, sa Mats Melin vid en pressträff.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten