Man döms efter jättebråken i Lund

Publicerad 2021-12-30

Bråk mellan två familjer bröt ut på flera platser i Lund i september månad.

Uppemot 60 personer deltog i slagsmålen som nu prövats rättsligt i tingsrätten.

En 21-åring frikänns från åtal för mordförsök, hans 19-årige bror frikänns från åtal för skyddande av brottsling och en 24-årig man döms till fängelse i två och ett halvt år för grovt vapenbrott.

En knivhuggen tonåring, brutalt våld och en uteservering i spillror – så kan höstens storbråk i Lund summeras.

Tre personer åtalades – en 21-åring misstänks för mordförsök, hans 19-årige bror för skyddande av brottsling och en 24-årig man för grovt vapenbrott.

Bråket har prövats rättsligt i Lunds tingsrätt och i dag dömdes 24-åringen till fängelse i två och ett halvt år då åklagaren lyckats bevisa att mannen tagit med sig en pistol till bråket.

21-åringen frikänns, eftersom tingsrätten ansett att mannen befunnit sig i en nödvärnsituation och att knivhugget därför varit befogat. Därför föll också åtalet mot mannens yngre bror, eftersom det då inte funnits något brottsling att skydda.

En person har fångat delar av slagsmålet på film.

Konflikt mellan rivaliserande familjenätverk

Det handlar om två familjenätverk där den ena familjen uppges ha en ”framträdande roll” i Malmö-området och den andra familjen uppges vara i huvudsak baserad i Lund och Helsingborg.

I rapporten skriver polisen att de aktuella nätverken ”bedriver både legal handel med varandra och samarbetar i brottslig verksamhet, exempelvis narkotikahandel och häleri”.

Men i höstas brakade två av släkterna samman.

Det ska enligt Aftonbladets källor handlat om en konflikt som pågick under två-tre veckor där ”klanäldre” ska ha försökt kyla ner bråket genom att förhandla med sina motparter. Dock utan framgång.

Attack med baseballträ startade jättebråket

Enligt Aftonbladets uppgifter började allt med att en man i 45-årsåldern blev attackerad av två män med baseballträn utanför sitt hem i Lund när han var på väg till jobbet.

I samma veva blev en 17-årig släkting till mannen knivhuggen utanför centralstationen i Lund. Den händelsen utreds nu som mordförsök.

På samma plats utsattes också en annan man för misshandel och fick ett finger avbrutet, enligt Aftonbladets källor.

Vittnen har beskrivit hur restaurangmöbler kastades runt på platsen och ett våldsamt förlopp på gatan, där flera personer deltog.

Trots flertalet vittnesmål och dokumentation i form av både filmer och bilder så döms alltså endast en person för sin inblandning i bråken.

Polisen på plats i centrala Lund.