Bennett ny premiärminister i Israel – gratuleras av Biden

Uppdaterad 2021-06-14 | Publicerad 2021-06-13

Yair Lapid och Naftali Bennet gläds åt den nya regeringen.

Naftali Bennet är ny premiärminister i Israel efter en omröstning i knesset som tvingade bort Benjamin Netanyahu från posten.

– Jag har blandande känslor om den här regeringen, men det är något som Israel behöver, säger 19-åriga Tal Surkis som samlats med vänner på Rabintorget i Tel Aviv.

Följ ämnen
Israel

Israels nya regering består av en åtta partier stor koalition, men alla tog inte emot nationalisten Naftali Bennett med öppna armar. Under söndagens omröstning, som drog ut på tiden, möttes Bennett av burop under sitt anförande, skriver TT.

Parlamentarikerna skrek bland annat att han är en lögnare, men techmiljonären och partiet Yaminas ledare lät sig inte avskräckas. Han kommer under de närmsta två åren vara Israels premiärminister, därefter kommer Yair Lapid ta över posten. Han har tidigare varit finansminister under Netanyahu.

I den nya koalitionen ingår även Mansour Abbas, ledare för islamistiska Raam, samt representanter från Förenade arablistan.

– Den nya regeringen representerar medborgare från Efrat till Tel Aviv, från Rahat till Kiryat Shmona, säger Naftali Bennett.

Människor i Jerusalem firar landets nya regering.

Strax efter att Bennett svurits in som ny premiärminister gratulerades han av USA:s president Joe Biden, skriver Haaretz.

I ett uttalande sa den amerikanska presidenten att han ser fram emot att samarbeta med Bennett ”för att stärka alla aspekter av den nära och varaktiga relationen” mellan de två nationerna.

Samtidigt som Benjamin Netanyahu lämnar posten efter 12 år pågår firande på Jerusalems gator.

ANNONS