Få coronasmittade bland vaccinerade: Gott skydd

200 har testat positivt efter vaccin

Publicerad 2021-03-30

Av flera hundra tusen vaccinerade har 200 personer testat positivt för covid-19 två veckor efter vaccinering.

En bra siffra, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det tyder på att vaccinerna som används mot covid-19 i Sverige fungerar bra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vaccinerna mot covid-19 ger gott skydd mot sjukdomen, enligt Folkhälsomyndigheten. 

En första sammanställning från myndigheten visar att av de flera hundratusen personer i Sverige som fått två vaccindoser, så har omkring 200 personer hittills testat positivt för covid-19, skriver man i ett pressmeddelande.

– Att så få personer smittas efter att de fått sin andra vaccindos tyder på att vaccinerna som används mot covid-19 i Sverige fungerar bra. Även en dos ger skydd, men inte lika effektivt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten följer löpande antalet så kallade genombrottsinfektioner i Sverige, det vill säga fall där personer testats positivt för covid-19 efter att de vaccinerat sig, för att få mer kunskap om vaccinationernas effektivitet i befolkningen.

– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, och genombrottsinfektioner sker för alla typer av vaccin. När det gäller vaccination mot covid-19 visar de första analyserna att antalet genombrottsinfektioner i Sverige ligger i nivå med vad som är förväntat, säger Anders Tegnell.

Så många har fått vaccin

Totalt har över en miljon personer i Sverige vaccinerats med en dos och omkring 430 000 personer med två doser.

Omkring 6 000 personer har hittills konstaterats ha covid-19 efter sin första vaccindos. 

Nästan 4 000 av dem testade positivt inom de första två veckorna efter den första dosen, alltså innan dess att kroppen hunnit bygga upp ett skydd.

Bara omkring 200 personer konstaterades ha smittats med covid-19 mer än två veckor efter den andra dosen. Det motsvarar 0,07 procent av det totala antalet covid-19 fall sedan årsskiftet, och 0,06 procent av alla som vaccinerats med två doser.

Fler fall kommer att konstateras

Hur många av de som vaccinerats och sedan testat positivt för covid-19 och som fått symtom eller behövt sjukvård är okänt. Av Folkhälsomyndighetens insamlade uppgifter framgår inte heller varför personerna har provtagits, om det exempelvis har skett på grund av symtom eller i samband med smittspårning kring bekräftade fall.

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer fler fall av sådana här genombrottsinfektioner konstateras. Men de förväntas utgöra en mycket liten andel av det totala antalet vaccinerade. De väntas inte heller bli svårt sjuka, eftersom vaccinerna ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom.

Anders Tegnell

PODD Varumärket Astra Zeneca

Aftonbladet Daily med Eva Ossiansson, ekonomie doktor och varumärkesexpert vid Handelshögskolan i Göteborg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen