Personal tog hem matrester – hotas med avsked

Skolledningen filmade anställda i köket ● ”Kan vara olagligt”

Uppdaterad 2021-02-05 | Publicerad 2021-02-04

Sex personer på en skola i Stockholm har blivit avstängda från jobbet, efter att ha tagit hem matrester efter skollunchen.

Skolcheferna övervakade de anställda med dolda kameror i kök och kylrum.

– Jag är chockad över att de säger att jag är en tjuv, det är mat som skulle kastas, säger ett köksbiträde.

I ett klipp från övervakningskamerorna, filmat sista dagen innan jullovet, ser man hur en anställd plockar med ost, yoghurt och banan från skolköket. “Vi ser att hon även tar färsk mat, mat som är till för eleverna”, kommenterar skolcheferna i utredningen.

Bilder från övervakningskameror ska enligt Stockholms stad visa hur anställda tar med sig mat hem.

Själv menar den misstänkta kvinnan att varorna hade passerat bäst före datum, och varken kunde skickas tillbaka eller sparas över jul. Hon har jobbat i över 16 år på skolan och menar att personalen regelbundet tagit hem gammal mat.

– Alla har gjort det. De som jobbade i köket före oss visade hur de brukade göra. Vi delar upp resterna och ger ibland till grannar, det är synd att kasta om det är stora mängder. Jag har aldrig ens tänkt tanken att det är fel, jag har ju tänkt att det här bara är överbliven mat, säger hon.

Satte upp övervakningskameror

Stockholms stad har en uttalad klimatstrategi för att minska matsvinnet och hantera matavfall mer hållbart. Men på den kommunala skolan har nu tre kvinnliga anställda och tre vikarier som tagit hem rester av exempelvis isbergssallad, bröd och majs, varslats om avsked.

Före jul satte skolledningen upp övervakningskameror i köket, efter misstankar mot personalen.

I förhören som grundskolechefen och HR-chefen gjort med de anställda, påstås att övervakningsfilmer visar hur ett köksbiträde tar “obrutna förpackningar med lax” och delar upp i matlådor, samt packar ner bröd och bananer i sin väska.

“X lämnar köket för dagen med en välfylld ryggsäck”, skriver cheferna i förhörsanteckningar.

Enligt facket Kommunal kan övervakningen strida mot reglerna, då personalen inte informerades och det inte sattes upp skyltar i köket.

Men versionerna går isär. När vi träffar de tre utpekade kvinnorna menar de att den påstådda laxen i själva verket är fryspåsar med deg till sambosek, fyllda piroger. Ett av köksbiträdena ska ha tagit med degen hemifrån för att ge vidare till kollegor. Råvaror som lax förvaras enligt dem aldrig i skolans kök.

– Det syns inte att det är lax på filmen, man ser bara att det är fryspåsar. Varför har de inte tagit med filmer på när vi lägger in våra egna saker i kylarna? säger en av de anställda.

Rester kasseras – blir biogas

Enligt henne bjuder kökspersonalen ofta varandra och även skolledningen på hemlagad mat. Överbliven frukt från lunchen har ibland lagts i personalens fruktkorg, eller använts i banankaka till fikat. Inför julen blev det extra mycket frukt över, då många elever haft distansundervisning.

Skolan har ett så kallat mottagningskök, dit färdiga portioner, sallad och frukt levereras av ett externt skolmatsföretag. Rutinen enligt företaget är att mat som blir över ska skickas tillbaka. Men huruvida det verkligen görs kontrolleras inte, och det är inte heller något krav. Stockholms stad får inga pengar tillbaka för matrester eller sallad som returneras.

– Vi kan inte sälja maten vidare, det finns regler kring varmmatshållning, utan det blir till biogas, säger en talesperson från cateringföretaget.

 – Aldrig i livet har jag tänkt att det här är att stjäla från skolan. Jag mår jättedåligt, jag sitter hemma och gråter, säger en av de utpekade köksbiträdena.

”Känner oss så kränkta”

De tre utpekade anställda har samtliga jobbat många år på skolan, och vill av hänsyn till anhöriga vara anonyma i den här artikeln. En av dem har själv barn som går på skolan.

Även bland deras kollegor på skolan har händelsen vållat upprörda känslor: ”De har fått kniven i ryggen direkt. Det skapar sån otrolig otrygghet, vem är nästa på tur?” säger en i personalen.

Kvinnorna som nu utreds menar att det var chockartat att konfronteras med filmerna från övervakningskamerorna, som de inte haft en aning om satts upp.

– Vi förstår inte, den administrativa chefen kunde ha kommit till oss och sagt att vi gjort ett misstag, att vi inte får göra så. Varje måndag har vi möte men hon har aldrig sagt nånting. Istället har de satt upp kameror. Det känns planerat, som om de vill bli av med oss. Vi känner oss så kränkta, säger en av de anställda.

Juristen: ”Allvarligt övergrepp”

Två av de utpekade har tagit hjälp av en jurist, som i en skrivelse till Stockholms stad anklagar kommunen för att ha agerat hänsynslöst mot ”skötsamma trotjänare”.

”Att personalen tagit hem mat som oundvikligen måste kastas kan aldrig vara tillräckligt för att utgöra laga grund för avskedande”, skriver juristen Magnus Jönsson.

När de anställda i början på januari togs in på förhör tvingades de lämna ifrån sig jobbnycklarna och leddes sedan ut genom hela skolan, inför elever och personal. Händelsen beskrivs i kvinnornas inlaga som ett ”allvarlig övergrepp”.

Utanför skolan sitter skyltar om övervakning - men enligt Kommunal borde det vara skyltat i alla rum där kameror sitter.

Kameraövervakning kan bryta mot lagen

Facket Kommunal vill inte kommentera ett pågående ärende, men menar att kameraövervakningen kan vara olaglig.

– Kommunal ser jätteallvarligt på att arbetsgivaren övervakar våra medlemmar. Utifrån Dataskyddsförordningen får kameror inte sättas upp dolda, och man måste informera personal och sätta upp skyltar i varje rum, säger Lovisa Sundman, huvudskyddsombud på utbildningsförvaltningen.

Men Happy Hilmarsdottir, grundskolechef i Stockholms stad, håller inte med om att övervakningen skett i strid mot gällande lagar:

– Nej, det anser inte vi. Jag känner väl till regelverket, och jag kan bekräfta att det varit kameraövervakning. Jag kör fram till skolan just nu, och så fort jag ser huvudingången så sitter det en skylt om kameraövervakning, och det sitter skyltar inne, det finns väldigt tydligt uppsatta skyltar, säger hon.

Happy Hilmarsdottir, Stockholms stad.

Grundskolechef: Finns ett regelverk

Enligt grundskolechefen ser man det i princip som stöld oavsett om skolpersonal tar med sig sopor eller annat från sin arbetsplats.

– Det är inte okej att ta med sig någonting hem, vare sig rester eller någon annan typ av mat från skolan. Det finns ett tydligt regelverk kring det här och det är väldigt viktigt att man följer det så man inte hamnar i såna här situationer, att det blir oklarheter, säger Happy Hilmarsdottir.

Utifrån stadens klimatstrategi – är det inte bra om man använder matrester istället för att slänga dem?

– Det är väl jättebra att använda matrester, men Miljöförvaltningen har också synpunkter på det. Mat som varit ute i skolköket och bland barnen ska absolut kastas. Mat som inte varit ute, då finns rutiner i alla kök hur man ska hantera det på ett ekonomiskt och miljömässigt bra sätt. Där ingår inte att ta hem mat.

Staden har ännu inte gjort någon beräkning av hur mycket de påstådda matstölderna kan ha kostat. Happy Hilmarsdottir vill inte heller gå in på de enskilda personalärendena, med hänvisning till att det är en pågående process.

– Det är naturligtvis en fruktansvärt jobbig händelse för den som är inblandad, för alla som är inblandade. Det är inte någon rolig del i chefsjobbet heller. Men naturligtvis har jag stor förståelse för att det här upplevs som oerhört påfrestande för personalen.