Nu slipper Sjöstedt rampljuset

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-10-30

Jonas Sjöstedt slutar efter åtta år som partiledare för Vänsterpartiet.

Statsminister Stefan Löfven (S) stängde dörren för Vänsterpartiet.

Men Jonas Sjöstedt räknar med att V får sin revansch även utan honom.

Efter drygt åtta år som ordförande för V tackar han för sig.

– Det känns vemodigt. Det känns också bra att jag slutar precis mitt i steget.

Just nu går det bra för V i opinionen och Sjöstedt var i september den partiledare väljarna hade högst förtroende för, enligt Novus.

Beslutet att sluta är Sjöstedts eget. Han saknar familjen som bor i Hanoi, där hans fru jobbar som ambassadör. Men redan när Sjöstedt valdes till partiledare 2012, så tänkte han att åtta år vore lagom.

– Egentligen är jag en person som inte tycker om konflikter och att vara offentlig. Samtidigt tycker jag att politik är otroligt kul. Nu slipper jag de här sakerna och kan ändå vara intresserad av politik, säger han.

Hoppats på mer

Med Sjöstedt vid rodret har partiet fått fler medlemmar. V har också förbättrat sitt valresultat från 5,6 procent 2010 till 8 procent 2018.

– Jag hade inte räknat med mer, men jag hade hoppats på mer, säger han.

Sjöstedt tycker att grunden är lagd för att partiet ska växa ytterligare. V har blivit ett mer jordnära och relevant parti som folk lyssnar på, anser han.

Enligt honom är det numer ganska självklart att vänsterpartister vill sitta i regeringen och i kommunala styren, även om det kräver en mer pragmatisk politik.

– Vårt mål är inte att ha bästa åsikterna från sidlinjen utan vara med och styra Sverige, säger Sjöstedt.

Lockar inte

Men statsminister Stefan Löfven (S) släppte aldrig in honom i regeringen.

TT: Hur har Löfven behandlat dig de här åren?

– Politik är en ganska krass bransch, man gör det man kan för att få igenom sin politik. Jag har ingen överdriven förväntan att man ska uppträda på ett visst sätt, säger Sjöstedt.

– Det är uppenbart att Löfvens stora projekt hela tiden har varit att gå höger ut och göra upp med Centern (C) och Liberalerna (L)

Efter valet 2014 såg V en chans att för första gången bli regeringsparti.

– Det är klart att vi var besvikna. Jag upplevde att vi ibland nästan räddat Löfven under valdebatterna och att vi var helt nödvändiga, säger Sjöstedt.

TT: Vilken ministerpost skulle du ha siktat på ?

– Det hade varit jättebra om V fått sitta i regeringen. Vi hade skött det utmärkt. Men själv har jag aldrig haft någon längtan efter det livet. Det är inte ett liv som lockar mig, att leva på det sättet, säger Sjöstedt.

Mest stolt över

I stället blev det budgetsamarbete med regeringen. De 80 förslag som V då drev igenom är det som Sjöstedt är mest stolt över. Till exempel avgiftsfria besök på vårdcentralen för de äldsta och pengar till sommarlovsaktiviteter.

Efter valet 2018 vände sig Löfven i stället till C och L. I januariavtalet skrevs in att V inte ska få inflytande över den politiska inriktningen i Sverige.

– Det tycker jag är befängt. Så gör man inte. Det är inte normalt hyfs i politiken. Jag begriper det inte, säger Sjöstedt.

Trots det och trots att V är mycket kritisk till det politiska innehållet i januariavtalet så släppte V fram Löfven som statsminister.

– Det var rätt val, säger Sjöstedt.

Enligt honom var alternativet att låta Sverige styras av M och SD och det skulle inte vara bättre för det Sverige V vill ha.

Kommer tillbaka?

Sjöstedt räknar med att V i nästa val blir så stort att S inte kan runda V om S försöker bilda regering.

– Jag ser det som självklart att vi kommer tillbaka till ett läge då vi inte bara påverkar politiken genom olika uppgörelser, utan då vi också är med och styr Sverige.

TT: Vad har varit ditt största misstag, för nåt har du väl gjort?

– Ja, herregud, man kan väl göra allt bättre. Det som grämer mig är att vi inte fick bort vinstjakten i välfärden. Vi gjorde allt vi kunde, men det var en stor besvikelse, säger Sjöstedt.

– Nu får min efterträdare fixa det.

Sjöstedt lämnar också över en annan strid, om arbetsrätten, till efterträdaren Nooshi Dadgostar, som väntas bli vald på den digitala V-kongressen på lördag.

– Det hade ju varit roligare att hinna avsluta det före kongressen, säger Sjöstedt.

Han har hotat Löfven med att begära en misstroendeomröstning i riksdagen om Löfven inte backar från planerna på ett lagförslag om ändringar av arbetsrätten.

"Är lite tuffare"

Enligt Sjöstedt påverkar inte partiledarbytet hur V agerar framöver.

– Vi har lagt upp den här strategin tillsammans i partiledningen och varit väldigt eniga, säger Sjöstedt.

– Det är möjligtvis så att jag är lite snällare än Nooshi. Hon är lite tuffare än jag.

Några dagar efter helgens V-kongress sätter sig Sjöstedt på flyget till familjen i Vietnam. Då väntar ett nytt liv utan politiska uppdrag.

Sjöstedt har startat egen firma.

– Jag har en del jobb på väg in och räknar med att försörja mig huvudsakligen på att skriva, både bok och artiklar, säger han.

Sjöstedt drömmer också om att åka tåg mellan sin gamla hemstad Umeå och Hanoi.

– Jag skulle gärna göra den där tågresan, ta med mig barnen och stanna både i Mongoliet och Uzbekistan på vägen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln