Trafikverket

Våren dröjer – SMHI varnar för snömängder

Av: 

TT

Webbkarta

Foto: Johan Hallnäs

NYHETER

Kung Bore tycks inte vara redo att släppa fram våren riktigt ännu.

Stora mängder snö har fått SMHI att utfärda klass 2-varning för Gävleborgs län. På viss håll har över 20 centimeter snö fallit sedan söndag kväll.

Ett lågtryck har dragit in över Sverige söderifrån och resulterat i snöfall i delar av landet.

– Det snöar på och det snöar ganska kraftigt. Det är snömängder på mellan 15 och 20 centimeter i vissa delar av Gävleborgs län, säger Linnéa Rehn, meteorolog på SMHI.

– Det har även snöat i Värmland, Örebros län och i Västmanland men där börjar det släppa, fortsätter hon.

SMHI utfärdade redan under söndagen varningar för stora snömängder, och varningarna ligger under måndagen kvar.

– Det ligger som ett stråk från Dalarna upp över Gävleborg, Västernorrland. Vi har utfärdat en del klass 1-varning för snöfall i de områdena. I Gävleborgs län har vi ute en klass 2-varning.

Det bistra aprilvädret till trots har inga större störningar i trafiken rapporterats till Trafikverket, något som kan bero på att flera trafikanter ännu kör med vinterdäck.

Linnéa Rehn berättar att snöfallet delvis väntas att övergå i regn i de södra delarna av Gävleborgs län och närmast kusten, där det blir både blött och slaskigt under dagen.

– Det kommer fortsatt att röra sig norrut. Till i morgon kommer det framför allt att ligga ett stråk från Jämtlands län upp över Västerbotten och Norrbottens kustland.

TT: Blir det någon vår framöver?

– Det blir lite bättre med vårvädret sedan, till onsdagen är det mer högtrycksbaserat väder över hela landet och framåt helgen finns det plats för en hel del sol. I de södra delarna kan det då bli upp emot tio grader.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Trafikverket