Protester mot Israel i europeiska städer

TT-AFP

Publicerad 2021-05-15

Tiotusentals människor i flera europeiska storstäder demonstrerade under lördagen mot Israels bombningar av Gaza.

Polisen i Paris använde tårgas för att få demonstranter att skingra sig på grund av risken för smittspridning.

Demonstrationer hölls runtom i Europa under lördagen. I London samlades tusentals människor i närheten av Hyde Park för att tåga mot Israels ambassad, med plakat som uppmanade Israel att upphöra med bombningarna av mål i Gaza.

Arrangörerna hävdar demonstrationen samlade så många som 100 000 deltagare, men polisen kan inte bekräfta antalet eftersom demonstranterna var utspridda över en större yta och därför var svårräknade.

– Den här gången är annorlunda. Den här gången kommer vi inte att att förneka oss. Vi är enade. Vi har fått nog av förtryck, sade den palestinske ambassadören Husam Zomlot i sitt tal under demonstrationen.

"Min by bombas"

Omkring 2 500 demonstranter samlades i Madrid för att tåga mot torget Puerta del Sol. Demonstranterna skanderade "detta är inget krig, det är folkmord".

– De massakrerar oss, säger 37-åriga Amira Sheikh-Ali som har palestinska rötter.

Liknande demonstranter hölls i Berlin, Frankfurt, Hamburg och flera andra tyska städer. I Paris försökte polisen upplösa en demonstration med hjälp av vattenkanoner och tårgas. Demonstrationen saknade tillstånd på grund av mötesrestriktionerna under pandemin.

– Vill du förbjuda mig från att visa solidaritet med mitt folk, till och med när min by bombas, säger 23-årige Mohammed.

Demonstration i Aten

En demonstration med omkring 500 deltagare hölls i Aten, där polisen använde sig av vattenkanoner för att upplösa protesten.

Israel började bomba mål i Gaza i måndags som svar på palestinska Hamasrörelsens raketer som avfyrats mot Israel. Raketerna var en hämnd för att israeliska säkerhetsstyrkor tagit sig in på området runt al-​Aqsamoskén i Jerusalem i samband med palestinska protester, som i sin tur riktades mot vräkningar av palestinska familjer i stadsdelen Sheikh Jarrah i Jerusalem.

Sammanlagt 139 palestinier har dödats i Gaza sedan dess, och omkring 1 000 har skadats. Tio israeler har dödats och fler än 560 har skadats.