Nyheter

Hongkongbor skeptiska till vaccinering

Av: 

TT

Hongkongs justitieminister Teresa Cheng vaccinerades i april. Arkivbild.

Foto: Vincent Yu/AP/TT

NYHETER

På få ställen i världen är det lättare att få ett covidvaccin än i Hongkong. Trots detta är det många Hongkongbor som väljer bort vaccinet och många oanvända doser riskerar att kasseras, rapporterar Bloomberg News.

Vaccinet är tillgängligt för alla över 16 år i staden och det är relativt enkelt att boka proceduren via internet. Men enligt Bloomberg är många Hongkongbor skeptiska till att göra något som myndigheterna uppmanar dem till.

– Jag tar inte vaccinet, för mina vänner och jag vill helt enkelt inte följa några instruktioner eller rekommendationer från regeringen, säger en 16-årig student till Bloomberg.

– Jag litar inte på någonting från dem. Vi kommer att göra vårt bästa för att motstå och kämpa mot regeringen på det sätt som vi fortfarande kan, fortsätter hon.

Enligt Elaine Tsui, lektor i hälsopsykologi vid Hong Kong Baptist University, beror den låga vaccinviljan delvis på att Hongkongborna inte är särskilt oroade över att drabbas av covid-19 då staden har klarat sig relativt lindrigt undan i pandemin.

Men det som verkligen sticker ut i staden är avsaknaden av förtroende för myndigheterna. Hon säger till Bloomberg att många i Hongkong inte bara är vaccinskeptiska utan även kopplar konspirationsteorier till folkhälsoinitiativ från myndighetshåll.

PODD Välkommen, fas fyra

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: