Åkessons kravlista till Moderaterna

Så vill SD ha betalt för sitt stöd

Sverigedemokraterna planerar att ta rejält betalt av Ulf Kristersson för att han ska bli statsminister.

Ett kontrakt som beskriver exakt vad som ska göras och när det ska upprättas.

SD siktar in sig på att förändra Sverige på fyra områden.

Det här inte en kolumn. Det är en vanlig artikel. Till grund för uppgifterna ligger en rad bakgrundssamtal med personer från de berörda partierna.

Politiken är inne i andra halvlek. 22 månader återstår till avblåsning. Men om det vore val just nu skulle de tre partierna i högeroppositionen, M, KD och SD, vinna. Kanske till och med få egen majoritet.

Men hur är stämningen i moderatledaren Ulf Kristerssons läger? Avvaktande, skulle man väl kunna säga. Trots att valsegern, just nu i alla fall, ligger inom räckhåll.

Det beror, som vanligt nödgas man säga, på Sverigedemokraterna. De sitter på nyckeln till makten för Ulf Kristersson. Det vet SD, och självfallet alla andra inblandade också.

Jimmie Åkesson.

Det var i sitt sommartal hemma i Sölvesborg 2016 som Jimmie Åkesson meddelade att han ville bilda regering med Moderaterna och Kristdemokraterna, då ledda av Anna Kinberg Batra och Ebba Busch.

Men han kommer inte att nå sitt mål. I alla fall inte nu.

Kristdemokraterna anser att Sverigedemokraterna är ett omoget parti. De har inte en partistruktur som står pall för att sitta i regering, menar KD. Arbetet löper inte på som det borde för att Ebba Busch och hennes parti skulle vilja dela med sig av platserna kring regeringsbordet till dem.

Moderaterna har en mer tillbakalutad inställning. De vill bilda regering med så många borgerliga partier som möjligt.

Med borgerliga menas förutom deras eget parti också Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna.

Av dem står för närvarande bara ett till buds, KD. Det räcker inte för en stabil regering eller ett robust regeringssamarbete.

Det begriper självfallet Ulf Kristersson och hans partikamrater. De är inte dumma.

Därför har de sagt att de är beredda att samarbeta om höstbudgeten med inte bara Kristdemokraterna utan också med Sverigedemokraterna. Ungefär som den nuvarande regeringen gör nu med Centern och Liberalerna.

Budgeten styr en stor del av politiken. Står det att 100 miljoner ska användas till ett visst ändamål så gäller det – och inget annat.

Men i budgeten ingår inte en viktig del, utrikespolitiken. Den styr regeringen på egen hand. Det är en viktig anledning till att Moderaterna inte är beredda att erbjuda Jimmie Åkesson och SD regeringsmedverkan, att sitta med i en regering ledd av Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson.

Det är inte heller SD:s ambition – till en början. Först vill de ändra politiken, på längre sikt kan det komma krav på statsrådsposter.

Moderaterna förefaller vara ganska obekymrade över ett eventuellt budgetsamarbete med SD. Som om det inte skulle innebära nämnvärda problem.

Även Sverigedemokraterna tror att Moderaterna tror att SD kommer att sälja sig ganska billigt i utbyte mot makt och inflytande.

Men Sverigedemokraterna har inga som helst planer på att rea sitt stöd för att medverka till att Ulf Kristersson blir statsminister. Även om de tills vidare struntar i kraven på att sitta i en regering.

Och varför skulle de inte ta bra betalt? Det finns ingen anledning.

SD vill ha ett kontrakt för att medverka till att Kristersson blir statsminister. Ett skrivet, signerat och detaljerat kontrakt med vad som ska göra, hur det ska göras och när det det ska genomföras.

Ungefär så gick det till i Svalöv, en kommun i Skåne som Jimmie Åkesson nyligen besökte.

Där bildade Alliansen styre efter valet 2018. Det imploderade.

Sverigedemokraternas starke man Teddy Nilsson bjöd in till öppet möte som så småningom ledde till en helt ny allians – Svalövs största parti SD tillsammans med M, KD och L. Deras samarbete baseras på ett skrivet avtal.

De områden som Sverigedemokraterna siktar in sig på på nationell nivå är inte helt oväntat migration och lag och ordning. Där har M och KD steg för steg närmat sig Sverigedemokraternas position.

Men också äldre och vården.

Där nämns särskilt garantipensionen, som SD tycker är alldeles för låg. Speciellt i förhållande till äldreförsörjningsstödet, en slags pension för dem som inte bott tillräckligt länge i Sverige för att vara berättigad till full garantipension.

Men högt upp på Sverigedemokraternas blivande kravlista står också bättre arbetsförhållanden i vården. Exempelvis vill de bli av med de delade turerna, att man jobbar flera arbetspass under en dag med ett långt uppehåll emellan.

De tre partierna på politikens högra flank kallas ibland för ”det konservativa blocket”. Det är en benämning som de inblandade värjer sig för.

Moderaterna anser varken att de är konservativa eller ingår i ett block. Partier som ingår i ett block ska dela en gemensam grundideologi, som den avsomnade Alliansen, enligt M. Den gemenskapen finns inte med SD.

Ebba Busch.

Kristdemokraterna är inne på ett liknande spår. Det finns inget konservativt block. För det krävs en betydligt högre samordning mellan partierna än det nuvarande.

SD å sin sida säger att blocket är blågult. Det bygger på valmyndighetens färgval när de redovisar valresultat. SD:s staplar är gula. Moderaterna och KD:s olika nyanser av blått.

På central nivå finns en samordning mellan Moderaterna och Kristdemokraterna. Ulf Kristersson och Ebba Busch träffas regelbundet. En gång i veckan enligt KD, mer sällan än så enligt Moderaterna.

Däremot talar de ofta i telefon och messar varandra enligt båda partierna. Partiernas stabschefer är också centrala i den praktiska samordningen mellan partierna.

Men SD får inte vara med. Utöver den berömda köttbullslunchen för ett par år sedan har Ebba Busch inte haft egna möten med Jimmie Åkesson, enligt sitt parti.

Efter sitt första enskilda möte med Åkesson för ett år sedan har Ulf Kristersson haft ”ytterligare ett par” träffar med SD-ledaren.

Man kan alltså inte tala om ett nära samarbete inom högeroppositionen.

Men det finns dem som pekar ut riksdagens justitieutskott som embryot till något nytt.

Där sitter Johan Forssell (M), Adam Marttinen (SD) och Andreas Carlson (KD). Han är också vice ordförande i utskottet.

Johan Forssell.

Därifrån har det gjorts ovanligt många tillkännagivanden till regeringen. Så heter det när riksdagen, oftast oppositionen, begär att regeringen agerar i en viss riktning.

Men de närmast inblandade förnekar att det är annat än en tillfällighet.

Justitieutskottets frågor är sparsamt representerade i Januariavtalet. Centern och Liberalerna är alltså mycket friare att göra som de vill i justitieutskottet vilket särskilt Liberalerna utnyttjat.

Moderaterna och Kristdemokraterna har regelbundna förmöten och lägger upp taktiken mot regeringen. Men om fler vill vara med, exempelvis Adam Marttinen (SD), görs det upp i korridorerna. Inte vid formella, tidsbestämda möten.

Allt i den här artikeln utgår från att Moderaterna då, precis som nu, blir större än Sverigedemokraterna. Om inte, ser kartan helt annorlunda ut.

En eventuell moderatledd regering med Ulf Kristersson som statsminister måste, som allianserna ser ut nu, luta sig mot Sverigedemokraterna. De kommer att ta bra betalt för sitt stöd och har redan skissat på kravlistan.

Men ett väloljat konservativt block finns inte i svensk politik – än. Däremot en intressegemenskap, på vissa områden.

Men mycket hinner hända före det avgörande slaget den 11 september 2022. Men så här ser det ut just nu.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.