JK inleder förtalsutredning efter fallet med Lambertz

Publicerad 2021-06-02

Justitiekanslern, JK, har inlett en förtalsundersökning mot sajten Stoppa Pressarna efter en artikel i samband med Lambertz-fallet.

Det rör publiceringen av en påstådd ”hemlig” film som enligt sajten ska ha friat toppjuristen från våldtäktsanklagelserna.

Det var i mars som en artikel med den påstådda “hemliga” filmen lades ut på sajten Stoppa Pressarna. Enligt sajten ska filmen ha friat toppjuristen Göran Lambertz från våldtäktsanklagelserna. Men nu utreds publiceringen som misstänkt förtal alternativt grovt förtal.

Den som kan ha utsatts för förtal är den kvinna i 30-årsåldern som var målsägande när Lambertz misstänktes för våldtäkt.

– De uppgifter som förekommer i artikeln gäller henne. Vi bedömer att de uppgifter som förekommer i artikeln kan utgöra förtal eller grovt förtal. Vi vill pröva det här på ett rättssäkert sätt och därför inleder vi en förundersökning, säger justitiekansler Marie Heidenborg till Aftonbladet.

Fått in flera anmälningar

Enligt Heidenborg är det ovanligt att JK inleder en förundersökning om förtal. Med hänvisning till förundersökningssekretess vill hon inte gå in på vilka uppgifter i artikeln som kan vara förtal.

– Generellt tittar man på olika saker. Har det allmänintresse? Hur stor är spridningen och ifall det är integritetskränkande uppgifter. Och hur stor skada de har gjort.

Vad fick er att börja titta på de här publiceringen?

– Det var att vi fick in flera anmälningar om det, säger Marie Heidenborg.

Varken Stoppa Pressarnas ansvariga utgivare eller målsägande har ännu hörts av JK.

Anmälan mot Stoppa Pressarna gäller utöver förtal även brott mot upphovsrättslagen genom bilder som publicerats på sajten.

Göran Lambertz häktades den 11 mars misstänkt för våldtäkt. Han släpptes och friades den 23 mars.

Göran Lambertz utanför sitt hem.