Tusentals trygghetslarm utslagna – anhöriga uppmanades kontakta sina nära

Publicerad 2021-05-29

Tusentals trygghetslarm var ur funktion under lördagen.

Brukare kunde därmed inte slå larm i behov av hjälp.

– Det här ska inte kunna hända. Trygghetslarm är något som bara ska fungera, säger Övertorneås socialchef Carina Ylipurane, till SVT Norrbotten.

Tusentals trygghetslarm runt om i Sverige slogs ut under lördagen, rapporterar flera lokala medier.

I Örebro kommun var omkring 3 000 larm ur funktion, rapporterar SVT Örebro. Kommunen uppmanade de som behövde akut hjälp att ringa 112.

Alla 170 trygghetslarm i Övertorneå kommun var också helt utslagna, rapporterar SVT Norrbotten.

Operatören Tunstall meddelade Övertorneå kommun strax efter klockan 11 på lördagen. Uppkopplingen mot Tele2 fungerade då inte. Kommunen satte in extra tillsyn och meddelade anhöriga.

– Om de som har trygghetslarm har möjlighet att bära med sig en telefon under den här tiden så är det en extra trygghet. Dessutom är det bra om de anhöriga håller extra kontakt med de som har trygghetslarm så länge felen kvarstår, säger socialchefen Carina Ylipuranen, till SVT.

Tusentals trygghetslarm runt om i Sverige har slagits ut, rapporterar flera lokala medier.

Extrabesök hos brukare

Tunstall har även tidigare haft stora problem med larmens funktion. Även i Sölvesborg och Karlskrona hade flera personer drabbats under lördagen, rapporterar SVT Blekinge.

– När vi har problem med tekniken på det här sättet gör vi extra besök hos dem som larmar mycket. Vi ringer också brukarna. Vi får se hur länge det pågår och agera utifrån det. Om det skulle blir som i höstas, men det hoppas vi inte, sätter vi in extrapersonal, säger Annelie Kjellström, omsorgschef i Sölvesborg, till SVT.

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten ska trygghetsjourens telefonlarm varit ur funktion under fem timmar på lördagsförmiddagen. Vårdpersonal ska ha fått i uppdrag att ringa runt till vårdtagare i Göteborgs stad och fråga om någon försökt larma eller är i behov av hjälp.

Orsaken till störningen hittad

Vid 16-tiden skrev Tunstall på sin hemsida att felet lokaliserats men ännu inte var åtgärdat.

”Tele2 har hittat rotorsaken på störningen och försöker nu återställa tjänsten successivt. Tunstalls simkort kommer prioriteras i denna återställning. Vi har kontinuerligt kontakt med Tele2 som håller oss uppdaterade om incidenten”, skriver operatören på sin hemsida.

Vid 17.40 var felet åtgärdat, enligt operatören.

”Senaste uppdateringen vi fått från Tele2 är att störningen nu ska vara återställd. Som en följdeffekt av detta har vi nu höga volymer in till vår Trygghetcentral, vilket medför längre vidareförmedlingstider”, skriver Tunstall på sin hemsida.