Tigrean i Sverige: "Väldigt orolig"

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Flyktinglägret Um Rakuba i Qadarif i östra Sudan, dit många tigreaner har flytt undan striderna i Tigray.
Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT
Flyktinglägret Um Rakuba i Qadarif i östra Sudan, dit många tigreaner har flytt undan striderna i Tigray.

NYHETER

Kriget i norra Etiopien har drivit tiotusentals människor på flykt.

I Sverige svävar många tigreaner i ovisshet om vänners och familjemedlemmars öde, då kommunikationerna är brutna.

– Vi vet inte om de lever eller inte, säger Haile Yibrah i Uppsala.

Dagligen kommer nya rapporter om flyktingströmmar över gränsen mellan Etiopien och Sudan. FN:s flyktingorgan och sudanesiska myndigheter uppger att minst 35 000 Tigraybor har flytt sina hem, och nu befinner sig i flyktingläger.

Inifrån Tigray är det däremot tyst. Både telefon- och internetförbindelserna ligger nere, och i Sverige växer oron bland svensktigreaner.

– Det är frustrerande. Folk bombas och dödas. Vi är mycket oroliga, vi vet inte vad som händer våra familjer, det är hemskt, säger 65-årige Uppsalabon Haile Yibrah, som till vardags arbetar som miljöinspektör.

Haile kom till Sverige 1983 och har nästan hela sin släkt kvar i Tigray. De flesta bor nära gränsen till Eritrea. Sedan kriget bröt ut har det varit omöjligt att nå dem, berättar han.

– Allt ligger nere. Telefonerna, internet, allt. Det finns ingen som helst kommunikation med Tigray. Vi vet inte om de lever eller inte, säger han uppgivet.

TT: Hur kommer kriget att påverka den humanitära situationen, tror du?

– Den lär bli värre. Allt är ju blockerat. Inga transporter kommer in, inga mediciner, det finns inget vatten och ingen el. Det är en humanitär kris.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN