Tyska covidskeptikerna drömmer om Sverige

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2020-11-29

Fanor från tyska kejsardömet, skyltar med konspirationsteorier – och svenska flaggor. För Tysklands brokiga skara av "coronaskeptiker" har Sverige blivit ett drömland.

– Anders Tegnell har gjort ett ytterst professionellt jobb, säger ekonomiprofessorn Stefan Homburg.

Berlin, en torsdag i september. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har just tagit emot Stefan Löfven för ett möte om aktuella EU-frågor.

Utanför förbundskanslerämbetet har en liten grupp människor samlats, utrustade med svenska flaggor och en skylt med texten "Rädda oss!". Budskapet är inte en vädjan om eldunderstöd i budgetstriderna i Bryssel, utan syftar på den svenska pandemipolitiken, som blivit en förebild för Tysklands växande rörelse av covidskeptiker. Eller som de kallar sig själva: Querdenker, folk som vågar tänka annorlunda.

Hippies och heilande

På bilderna från de många demonstrationer mot regeringens coronapolitik som har hållits i Tyskland sedan i våras står yoginis och skäggiga hippies i harembyxor sida vid sida med heilande nynazister. Konspirationsteoretiska symboler och Make America Great Again-kepsar syns jämte fredsduvor och hbtq-flaggor.

Men en sak har många av protestdeltagarna gemensamt: kärleken till Sverige. Det är ingen ovanlig böjelse i Tyskland, ett land som gärna idealiserar landet "Bullerbü". Men medan Sverigebilden i de breda folklagren har fått sig en törn av de mörka svenska dödssiffrorna håller många i Querdenker-rörelsen fast vid sin dyrkan.

Därav flaggorna.

"En protestsymbol"

– Många demonstranter använder den svenska flaggan för att uttrycka att de också vill ha en politik som den i Sverige. Den har blivit en protestsymbol, säger Stefan Homburg, professor i offentliga finanser vid Leibniz-universitetet i Hannover.

Homburg har själv gjort sig känd som en hård kritiker av Merkelregeringens pandemipolitik, med kontaktförbud och munskyddskrav i bland annat butiker och kollektivtrafiken. Han ser i stället Sverige som ett föregångsland, och hyllar den svenska statsepidemiologen Anders Tegnells insats som "ytterst professionell".

– Åtgärderna som Tyskland och många andra har vidtagit är fullständigt oproportionerliga. Det är en överreaktion. Under första vågen i våras såg vi högre dödstal i Sverige än i Tyskland, men i backspegeln vet vi att det inte handlade om vår lockdown, utan om en "dry tinder"-effekt, hävdar han.

Höga dödstal

Med detta menar Homburg att de höga svenska dödstalen kan förklaras med att flera av grannländerna hade dödligare utbrott av den vanliga säsongsinfluensan under åren som föregick covid-19-pandemin.

Många av dem som dog i Sverige i våras hade under andra omständigheter, med större influensaspridning, dött redan i fjol, tror han.

Protestforskaren Simon Teune vid Berlins tekniska universitet (TU Berlin) spår att Querdenker-rörelsens svenskkoppling kommer att försvagas, i och med att smittotal och dödsstatistik allt tydligare talar till Sveriges nackdel.

– I början användes Sverige som ett väldigt starkt argument för att vi inte skulle ha så starka inskränkningar. Nu är det inte så tydligt längre. Min uppfattning är att kopplingen till Sverige har blivit svagare, säger han.

Tal om Trump

TT: Vad kommer i stället?

– Den senaste tiden har det varit mycket tal om Donald Trump och hans hantering av coronakrisen, vilket ju framstår som absurt givet att USA med god marginal är sämst vad gäller smittotal och dödlighet. Det blir också allt fler Qanon-banderoller (en amerikansk konspirationsteori). Förklaringen är kanske att Sverige har justerat sina restriktioner och inte längre framstår som samma frihetliga paradis.