Urtidshaj hade sina ungar i "barnkammare"

TT-AFP

Publicerad 2020-11-25

Megalodons gap var större än vithajens. Här på Museum of Nature and Science i Dallas. Arkivbild.

Forskare har upptäckt att världens genom tidernas största haj hade sin avkomma i speciella "barnkammare".

Bilden av hajen som kall och blodtörstig har återigen kommit ifrågasatt– den här gången av forskare vid British University i Bristol, Storbritannien.

Otodus megalodon, även kallad Carcharocles megalodon, kunde bli upp till 18 meter lång, tre gånger så stor som den största vithajen idag. Som vuxen hade den inga fiender.

Men megalodonen tog hela 25 år på sig att bli fullvuxen, något som forskarna i studien beskriver som en extremt lång tid i djurvärlden. Det betydde också att den var sårbar under en längre tid, framför allt riskerade de unga megalodonerna att bli föda åt andra hajar.

För att skydda avkomman växte de unga Otodus megalodon upp på särskilt inrättade platser som låg på grunda, varma platser, där de unga hajarna kunde vara trygga, och där det dessutom fanns god tillgång till föda.

"Våra resultat visar för första gången, att barnkammare var vanliga bland O. megalodon", skriver författarna till studien.

Bland annat har man genom att studera tänder som hittats, funnit en barnkammare vid den spanska östkusten vid Tarragona provinsen, men också en utanför USA:s kust och en vid Panama.

Kanske innebar beroendet av de här barnkamrarna slutet för den förhistoriska jättehajens 20 miljoner år långa härskarvälde.

När havsnivåerna sjönk och klimatet blev kallare blev utbudet av lämpliga platser allt färre och svårare att finna, enligt studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Royal Society journal Biology Letters

Megalodonerna levde under den varma Miocenperioden , som sträckte sig från 5 till 23 miljoner år sedan.