Oktober får inget festväder – i stället höstmode och varma kläder

Av: Daniel Bergholm

Publicerad:

Ruskigt väder och flera lågtryck tar sig in söderifrån och förkunnar att sommarvädret nu är över.

Västsverige kommer under helgen få mycket hårda vindbyar.

– Lågtrycken väntas avlösa varandra, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Höstplagg, mysiga filmkvällar eller bara en lång nedräkning till sommaren 2021. Det går inte längre att blunda för att vi nu lämnar sommaren bakom oss och kliver in i höstmörkret – en period många antingen älskar eller hatar.

Prognosen för de kommande tio dagarna visar att det i slutet av helgen och över nästa vecka blir regnigt och grått i stort sett i hela landet.

I Västsverige väntas det under helgen ordentliga vindbyar som kan nå uppemot 20 m/s.

– Det kan bli riktigt ruskigt längs kusterna i Götaland och ovädret kommer sedan dra upp över landet, säger Mikael Sjöstrand.

Arkivbild
Foto: Johan Nilsson / TT
Arkivbild

Flera lågtryck kommer att ta sig in över landet söderifrån. Värmen som hållit i sig de senaste veckorna försvinner också.

– I nästa vecka kommer temperaturen ligga mellan 5–10 grader i norr och 10–15 grader i söder. Det kommer samtidigt vara ett omfattande regnområde i främst de västra delarna av Svealand och Götaland.

För alla som längtat efter att äntligen få använda höstmodet, som väntat i garderoben de senaste veckorna, kommer nu äntligen chansen.

För något vinterväder kommer vi inte få se på ett tag, enligt Mikael Sjöstrand.

– Än så länge syns ingen tendens i prognoserna som skulle ge kyla med nordliga vindar och frostnätter långt söderut. Men successivt kommer det vända och i slutet av oktober väntas det bli ännu svalare.

Det vi kan göra nu är att slå på en bra film, köpa lite snacks samt något gott att dricka och höra regnet slå mot fönstret. Men ovädrets intrång i landet kan också innebära förmånen att i panik springa till närmsta regnskydd för att undvika att blöta ner de nya plaggen. Hösten är här.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN