Arrangören firar demonstrationen trots brottsmisstanke

Uppdaterad 2021-03-07 | Publicerad 2021-03-06

Varken arrangörerna eller deltagarna lyssnade på polisens uppmaning att bryta upp den olagliga folksamlingen som bildats i protest mot coronapandemin.

Först vid 16.37 meddelade polisen att demonstrationen var upplöst.

”I kväll firar vi”, skriver arrangören Filip Sjöström.

Det var en brokig skara som i dag samlades i centrala Stockholm för vad som skulle vara en demonstration mot corona. 5G-motståndare, personer som förespråkar återvandring för invandrare, klimatförnekare, deltog alla i marschen. Den gemensamma nämnaren bland många var en misstro mot etablerad fakta och vetenskap, politikerförakt och bristande tillit mot medier.

Människor samlades vid statyn av Karl XII i Kungsträdgården.

Det tog inte lång tid förrän polisen tog beslutet att bryta upp samlingen på Medborgarplatsen i Stockholm. Hur många det var som deltog vågar inte Mats Eriksson, polisens presstalesperson, spekulera i.

– Det var många fler än vad som är tillåtet att samlas, sa han.

Polisen: Ett digert arbete

Med hänvisning till den nya pandemilagen, som inte tillåter fler än åtta personer i en allmän sammankomst, avbröts även folksamlingen som marscherat från den ursprungliga demonstrationsplatsen till slutdestinationen Kungsträdgården.

– Polisens uppdrag är att se till att de som vill uttrycka sin åsikt får möjlighet till det. I dagsläget finns det dock begränsningar i hur det kan gå till. I dag var vi tvungna att upplösa en sammankomst. Detta efter att vi gjort flera försöka att ha dialog med både arrangör och deltagare vilket inte gav önskat resultat, säger Anna Nilsson, kommenderingschef för polisens insats, i ett pressmeddelande.

Man med clownnäsa demonstrerar i Stockholm.

När protesterna fortsatte trots att polisen ropat ut budskapet via megafoner tvingades de ta sig in i klungan som trängdes runt statyn på Karl XII. Flera av manifestationens nyckelpersoner som hållit tal och tagit täten i marschen omhändertogs av polisen.

– Det är ett digert arbete med tanke på att vi har en pågående pandemi, vi kan inte stoppa in lika många personer i varje buss. Bara en till två personer får plats i en buss när de ska avlägsnas, säger Mats Eriksson.

Varje omhändertagande möttes av ett högljutt buande från demonstranterna på plats.

Arrangören firar

– Det lagliga stöd vi har att använda oss av är avlägsnande och avvisande. Vi har försökt ha en dialog med arrangörerna och deltagarna men de har inte hörsammat våra uppmaningar att lämna platsen, säger Mats Eriksson.

Ett femtiotal personer avlägsnades enligt polisens sammanfattning av dagen. En person har gripits misstänkt för blåljussabotage, en annan misstänkt för ett våldsamt upplopp som ska ha ägt rum när polisen försökte avbryta marschen vid Guldbron på Södermalm.

Rikspolischef Anders Thornberg uttalar sig i ett pressmeddelande hos polisen att han är i löpande kontakt med polisregion Stockholm för att se över situationen och hälsa till de skadade kollegorna.

– Våld mot polisanställda kommer aldrig att accepteras, säger rikspolischef Anders Thornberg. Mina tankar går till våra medarbetare som är skadade, säger han.

Poliserna fick kontrollera demonstranterna på vägen från Medborgarplatsen till Kungsträdgården.

En person är skäligen misstänkt för brott mot ordningslagen eftersom han arrangerat en icke-tillståndsgiven allmän sammankomst.

– Vad jag känner till så finns det bara en arrangör som ligger bakom den här allmänna sammankomsten.

När Aftonbladet hör av sig till Filip Sjöström, som hela tiden stått som arrangör bakom händelsen vill han inte svara på några frågor.

”I dag firar vi. I morgon vilar jag” skriver han i ett sms.

Filip Sjöström

Följ ämnen i artikeln