Så blir sportlovsvädret: ”Mellan 10 och 20 minusgrader i fjällen”

Publicerad 2021-02-12

Soligt, snö och fortsatt kallt på flera håll.

Inför sportlovsveckan väntas också snötäcket ligga kvar i hela landet.

– Det kommer att vara mellan 10 och 20 minusgrader och en hel del sol, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Nästa vecka börjar sportloven och många tänker sig vara utomhus för olika vinteraktiviteter.

I år har kylan kopplat ett rejält grepp om Sverige. Februari har varit ovanlig kall och ett högtryck över Norge trycker just nu ner iskalla polarvindar över Sverige.

Och inför den första sportlovsveckan stannar kylan kvar i hela landet.

– Det kommer att vara ett högtryck som styr vädret även vecka sju, vilket ger förutsättningar för att det kommer kunna vara kallt men det bjuds även på en hel del sol i generella drag, säger Mikael Sjöstrand, meteorologen på vädertjänsten Klart.

”Snöbyar hittar in”

Temperaturen väntas ligga på mellan 10 och 20 minusgrader i fjällområdet. Men så mycket mer snö ska det inte bli enligt prognosen – men snötäcket ligger kvar över hela landet.

– Det är inte mycket snöfall på gång, det är det här högtrycket som styr vädret. Så det är mest torrt väder, men i slutet på vecka sju är det lite snöbyar som hittar in över fjällen. Men vi pratar bara om några enstaka centimeter, säger Mikael Sjöstrand.

Inför den andra sportlovsveckan, vecka åtta, väntas det bli något mildare men fortsatt kyligt.

Mest snö finns inte helt oväntat i fjällområdena.

– Flera platser har ganska mycket snö. Vi har Bydalsfjällen i Jämtland, och Branäs i Värmland och även södra Lapplandsfjällen där det också är mycket snö, säger Mikael Sjöstrand.

Enstaka plusgrad

Även i de södra delarna blir det kallt men även en hel del sol, enligt prognosen. Så för den som vill vara ute i snön kan det vara läge att passa på nästa vecka.

– I södra Sverige är det lite mildare luft som börjar röra sig in vilket gör att Västkusten, Skåne och kanske Blekinge får någon enstaka plusgrad och lite regn i slutet av nästa vecka, säger Mikael Sjöstrand.

Mikael Sjöstrand