Professor Niklas Arnberg chattade om coronaviruset

Uppdaterad 2021-03-19 | Publicerad 2021-02-17

Vågar jag krama mormor nu när hon blivit vaccinerad? Eller hur fungerar det egentligen med vaccinet mot covid-19?

I dag svarade Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, på läsarfrågor om detta och mycket annat.

Professor Niklas Arnberg.
  • Fastnålat inlägg

    Niklas Arnberg, professor i virologi, Umeå universitet

    17 feb 2021
    Niklas Arnberg

    Hej alla!

    Ska försöka svara på så många frågor som möjligt, och så bra som möjligt, men vet av erfarenhet att jag kanske bara hinner läsa/svara på en fråga av fem-tio stycken. Tar gärna korta frågor. De längre hinner jag inte läsa innan de försvinner i menyn jag har framför mig.

    Nu kör vi :)

Ställ dina frågor till professor Niklas Arnberg
  • 17 feb 2021

    Hur såg du på pandemin i början? Kunde du tänka dig att det skulle bli så många dödsfall? Lyssnade på tidig intervju med Tegnell o han trodde knappast att vi skulle få några dödsfall. Hur kunde allt bli så fel i början? Visste man så lite om virus?

    Ingalill

    Jag och några kollegor har nog bara "väntat" på

    att

    en pandemi som denna inträffar, vi har bara inte vetat när, eller vilket virus som orsakar den. Vi har gjort några försök att prata om detta, men inte lyckats nå fram. Menar då inte att vi (i alla fall inte jag själv) försökt informera just FHM om detta

    innan

    denna pandemi drog i gång. Här måste nog även vi forskare rannsaka oss själva, och fråga oss om vi hade kunnat informera/upplysa på ett bättre sätt. Kanske har vi varit lite rädda för att ses som alarmistiska, eller att vi pratar i egen sak (forskningsanslag etc). Även vi forskare måste se oss själva i spegeln. En sak som vi faktiskt har gjort (och inte bara pratat om..) är ett projekt som kommer att sjösättas om en vecka ca. Vi har jobbat med detta sedan i somras. Det är ett initiativ som utgår från Svenska Sällskapet för Virologi (ca 250 virusforskare) och som syftar till att få mer kunskap om virus, och hjälper oss att tackla framtida pandemier bättre än denna. Håll gärna utkik och stötta oss om ni delar vår vision, mission och ambition. Nu måste jag sluta. Taaack för alla frågor och för positiv inställning! Hoppas ni orkar hålla i och hålla ut. Kram <3//Niklas

    Niklas Arnberg
  • Susanne Wixe
    17 feb 2021

    Här måste vi runda av dagens chatt med professor Niklas Arnberg – stort tack till er alla!

  • 17 feb 2021

    63 och underliggande sjukdom Bör man ta Astras då?

    Maria

    Yes, dvs, om detta är vad som erbjuds.

    Niklas Arnberg
  • 17 feb 2021

    Pågår forskning att bromsa virus i tidigt skede,dvs innan det blir en pandemi?

    Gunilla

    Utan att känna till några särskilda, pågående studier om t ex smittbromsande effekter såsom nedstängningar, restriktioner etc, så skulle jag ändå säga ja. Detta eftersom jag vet att det även forskas på utveckling av så kallade antivirala läkemedel. Sådana läkemedel lindrar inte bara sjukdom och förhindrar död. De kan även bromsa smittspridning och stoppa smittkedjor. Kolla (om du vill) Malou Efter Tio från i måndags. Här talade vi (bl a) om vilken enorm nytta sådana läkemedel kan göra (om vi har dem tillhands) när smittan kommer in på äldreboende.

    Niklas Arnberg
  • 17 feb 2021

    Känns som Astras är mycket sämre och nedskriven. Är den värd att ta av personligt skäl om vi är 63 och nära 65. Förstår att för samhället är även den sämsta bra.

    Steven & Eva

    Nu är jag "bara" femti år, men jag skulle välja att ta detta vaccin även om jag är runt 65, hellre än att inte ta något vaccin alls, och även för min egen skull. Och, även om man "bara" tänker egoistiskt, eftersom risken för att själv åka på covid-19 minskar rejält.

    Niklas Arnberg