Kurderna chansade - men förlorade

Självständighetsomröstningen är ett minne blott.

Nu är Kirkuk förlorat – och splittringen inom de irakiska kurderna större än på länge.

Den 25 september 2017. Bilderna på jublande människor som visar upp sina bläckdränkta fingrar efter att ha röstat för självständighet strömmar ut ur Kirkuk.

Kurderna i Irak hade trots alla protester genomfört sin omröstning.

Det statslösa folket har gjort enorma uppoffringar i kampen mot terrorsekten IS. USA och väst har betalat med dollar, kurderna med sina söner och döttrar på slagfältet. Kanske trodde de att tacken skulle bli omvärldens välsignelse för en egen stat. Så blev det inte. Precis som tidigare fick man höra att saken var god, men tidpunkten fel. Israel gav uttryckligen sitt stöd, i princip alla andra var emot eller tog inte officiell ställning.

– Vi har kämpat mot IS å världens vägnar. Vi fick stöd från Europa och USA för att bekämpa terrorismen. Är detta tacken? säger en peshmergasoldat uppgivet till norska NRK.

Istället för stöd fick man soldater och pansarvagnar från centralregeringen i Bagdad skickade mot sig. KRG (Kurdistans regionala regering) lovade att försvara det territorium man vunnit under kriget mot IS, inklusive den oljerika staden Kirkuk, ”till varje pris”.

Men de stora striderna uteblev, peshmerga drog sig tillbaka utan motstånd till de områden som omfattar det officiella Kurdistan.

Kurdernas svarta vecka har väckt en enorm svekdebatt i de egna leden. Konflikten mellan de två dominerande partierna inom KRG, Barzanis KDP och PUK, har trappats upp. Oppositionen inom det irakiska Kurdistans parlament kräver att KDP:s ledare Massoud Barzani, som utlyste omröstningen, ska avgå. Uppgifterna om att PUK hade träffat en överenskommelse med Bagdad om att dra tillbaka de peshmerga-styrkor man kontrollerar, har spätt på motsättningarna.

Dessutom har vänskapsbanden med utländska stormakter komplicerats efter att man vägrade lyssna på omvärldens uppmaningar om att skjuta upp omröstningen.

– Omröstningen var ett kollosalt misstag, säger Bafel Talabani, son till den nyligen bortgångne PUK-ledaren Jalal Talabani, idag.

Om kurderna är den stora förloraren är Iran den stora vinnaren. Den shiadominerade – och Iranstödda – milisen PMU deltog i anfallet mot Kirkuk. Iran har sedan IS fall ökat sitt inflytande markant i grannlandet Irak, framför allt på bekostnad av USA.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson, som just nu befinner sig i Irans fiende Saudiarabiens huvudstad, kräver att de iranska miliserna ska lämna Irak, men inget tyder på att de ska följa hans uppmaning.

I Syrien, där alla aktörer gått ihop för att bekämpa IS, utspelar sig liknande scener. Iran är allierat med diktatorn Bashar al-Assad, som ser ut att gå vinnande ur kriget. I Irak vändes vapnen mot kurderna efter att IS var utslaget. Ett scenario som nu kan upprepas i Syriens Raqqa, där kurder också vunnit stora landområden.