Pigge Werkelin äger campingen: ”Det här är deras oas”

Campingen ska bli femstjärnig – stammisarna vräks

Uppdaterad 2021-07-13 | Publicerad 2021-07-12

Den kände campingentreprenören Pigge Werkelin äger den nuvarande campingplatsen på Farstanäs.

In i det sista hoppades han att långliggarna skulle få vara kvar men kampen gick förlorad.

– Jag har daglig konversation med flera av dem. Jag säger att jag är väldigt ledsen, vi har gjort det vi kunnat.

Pigge Werkelin har arrenderat Farstanäs sedan 2011. Till slut ville kommunen investera i området och 2016 kom man efter många turer överens om att avsluta arrendeavtalet i förtid, hösten 2021.

Det stora frågetecknet har hela tiden varit vad som ska hända med långliggarna.

– Jag hörde av mig till kommunen flera gånger och frågade hur vi ska göra med de säsongsanställda där ute och hur gör vi med säsongarna. Först den 18 maj sa de att de har en plan och att vi skulle hänvisa gästerna till dem, säger Pigge Werkelin.

Samtidigt kom ett brev från länsstyrelsen där det stod att gästerna inte fick vara kvar på området längre än 25 dagar eftersom campingen ligger på ett naturreservat.

– Det är lite problematiskt eftersom vi har ett avtal med kommunen om att vi har 80 platser där vi får ha folk i fyra eller fem månader.

Pigge Werkelin har arrenderat Farstanäs sedan 2011.

Lång tvist

Enligt länsstyrelsen har de känt till långliggarna under en lång tid och har länge haft ögonen på dem.

– Det är ett tillsynsärende som har pågått väldigt länge. Det har varit flera vändor, det första beslutet som fattades av länsstyrelsen var 2016. Det finns ett äldre ärende också som jag inte får fram nu, säger Karolina Wallin, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Det har funnits långliggare på Farstanäs i flera decennier, varför pågår den här tvisten nu?

– Det tar ju tid. Det beslutet som har tagits nu i maj har överklagats vilket de tidigare besluten också har gjort. Vi har tittat på det tidigare men det har överklagats och gått tillbaka så det är tredje eller fjärde vändan nu.

Cina Oddbratt vattnar vid sin uppställda husvagn.

Har funnits tillstånd i 30 år

Pigge Werkelin menar att regelverket är oschysst mot långliggarna och tycker att myndigheterna borde ha större förståelse för deras situation.

– Vi har tillstånd för 80 platser att vara kvar som långliggare. Det har funnits tillstånd för det i över 30 år. De människorna bor ju runt omkring Södertälje och det här är deras oas. Jag tycker att precis som om man har en båthamn att de som är campare måste kunna ta vägen någonstans i kommunen.

Många av långliggarna är upprörda över att de fick beskedet att de måste lämna så sent som i maj i år. Hade du kunnat göra något för att meddela dem tidigare?

– Helt omöjligt. Det sista beskedet jag fick från kommunen var att långliggarna får kontakta kommunen vilket kom via mail den 18 maj.

– Fram till i maj trodde nog de flesta långliggarna att de skulle kunna vara kvar. Vi förstod att vi skulle behöva lämna platsen men vi tänkte att de nya som skulle komma också skulle behöva långliggare för att campingen kräver det rent ekonomiskt.

Pigge säger att han känner starkt för alla gäster som har besökt Farstanäs år efter år och nu förlorar sina platser.

– Vi har mött människor där som var där med sina föräldrar som barn och som nu är där med sina barn. De har varit där varenda sommar. Och så finns det nåt konstigt beslut om att det här ska bli ”ekocamping” som ingen kan redogöra för.

Följ ämnen i artikeln