Efter USA:s smygreträtt – nu tar talibanerna över

Uppdaterad 2021-07-21 | Publicerad 2021-07-09

USA:s uttåg från Afghanistan har skett utan varken pompa eller ståt.

Sista augusti ska den 20 år långa insatsen vara avslutad.

Samtidigt gör talibanerna landvinningar för varje dag som går.

– USA har inte råd att förbli tjudrade vid en politik som skapades för att reagera på en värld som den såg ut för 20 år sedan. Vi behöver bemöta hoten där de är i dag, sa Biden under gårdagens pressträff.

Kvar blir endast 650 amerikanska soldater för att skydda ambassad och flygplats. Reträtten har skett utan några större ceremonier eller andra formaliteter. Klas Bjurström, strategisk rådgivare på Svenska Afghanistankommittén, tror att det kan bero på att amerikanerna inte är särskilt stolta över insatsen.

– USA har inte haft någon direkt anledning att fira tillbakadragandet. Därför har man inte heller gjort något stort symboliskt nummer av det, säger Bjurström.

Övergiven amerikansk bas.

Talibanerna: Vi styr 85 procent

Enligt talibanerna själva så kontrollerar de nu 85 procent av landet, eller 250 av landets 358 distrikt. Det här är dock en siffra man bör ta med i nypa salt, menar Klas Bjurström.

– Alla sådana här uppgifter är en del av en propagandaoperation där man vill ge bilden av att man har rörelseenergi, att man är på väg att kontrollera hela landet. Det är väldigt tveksamt.

Men att stora landvinningar har gjorts den senaste tiden är ingen tvekan om.

– Det är uppenbart att de tagit kontroll och dominerar många fler distrikt nu än vad de gjorde bara för en månad sen och det har gått ganska snabbt de senaste dagarna, säger Bjurström.

Enligt flera nyhetsbyråer har talibanerna dessutom tagit kontroll över en viktig gränspassage mellan Iran och Afghanistan. Gränspassagen är en av de viktigaste handelsvägarna för regeringen och genererar årligen intäkter för över 100 miljoner kronor, skriver BBC.

I en intervju med nyhetsbyrån AP kallar Ata Mohammad Noor, chef för Jamiat-e-Islami och en av de mäktigaste krigsherrarna i norra Afghanistan, det amerikanska uttåget ur landet för ”oansvarigt”.

”Vill hitta en politisk lösning”

Under dagens presskonferens i Moskva signalerade talibanerna att de däremot inte ämnar att ta kontroll över hela landet. De sa även att de skulle göra allt för att förhindra att Islamska Staten tar makten, samt att de skulle utrota produktionen av droger.

– Vi kommer inte att ta provinshuvudstäder i beslag för att inte afghanska medborgare ska dö, sa talibanernas förhandlare Mawlawi Shahabuddin Delawar och fortsatte:

– Vi vill inte strida. Vi vill hitta en politisk lösning genom politiska förhandlingar.

Klas Bjurström menar att den fredliga framtoningen är en del av en medveten strategi.

– Nu har talibanerna haft ganska stora militära framgångar och då passar de på med att bygga på det med en fredsplan, säger Bjurström.

Amerikanska militärfordon kvarlämnade på flygfältet Bagram i Parwan norr om Kabul. Amerikanerna lämnade flygfält efter nästan 20 års närvaro – utan att meddela den nya afghanska befälhavaren förrän två timmar efter avfärden.

Tiotusentals afghaner kan evakueras

Fler än 2400 amerikanska soldater har dött i stridigheter, och mer än 20 000 skadats, sedan intåget i Afghanistan 2001. Sammanlagt har USA spenderat mer än en triljon dollar på militära insatser i Afghanistan de senaste två decennierna. I det arbetet har utbildning och träning av afghanska soldater varit en central del.

USA:s utrikesdepartement håller just nu på att planera för att evakuera mellan 20 000 och 100 000 afghaner som jobbade för internationella styrkor, enligt National Public Radio. Beroende på hur säkerhetssituationen utvecklar sig i Kabul kan dessa personer förflyttas till ett annat land i Mellanöstern för att få sina visum prövade.

Afghanistans president Ashraf Ghani mötte USA:s president Joe Biden i Vita huset i juni. Här syns de under en pressträff.

DAILY Därför stoppas utvisningarna till Afghanistan

Aftonbladet Daily med Klas Bjurström, Svenska Afghanistankommittén.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen